O ορισμός της Συμ-ΠΟΝΙΑΣ !!!


Του Ηλία Χρυσικού *
Οι πολύωρες αναμονές στα ...

δημόσια νοσοκομεία, ίσως να προκαλούν οργή και αγανάκτηση και ορισμένοι να εξαγριώνονται και να επιτίθενται φραστικά, σε γιατρούς και νοσηλευτές...
Αλλά καλοί μου Φίλοι, υπάρχει και η άλλη άποψη.
Η προσωπική μου άποψη, μετά από ρεπορτάζ σε δύσκολες ώρες, αλλά ακόμη και ως ασθενής, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, οι γιατροί και νοσηλευτές, συμβάλλουν αλώβητοι, αποφασιστικά και συνεχίζουν με αυταπάρνηση και με ανιδιοτέλεια το λειτούργημά τους.
Όπου κι αν εργάζονται οι ανωτέρω, προσφέρουν εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες, έχοντας ως επίκεντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο.
Και αυτό γίνεται αντιληπτό σε όλους, όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος, ξαπλώσει στο κρεβάτι του πόνου.
Τότε και μόνο τότε, η ζωή του ασθενούς και η δική μας, αποκτούν άλλο νόημα και άλλη υπόσταση.
Ξαφνικά αρχίζουμε να νιώθουμε τον ίδιο αντανακλαστικό πόνο, την ίδια ανυπόφορη κόπωση, την ίδια αγωνία για τη ζωή.
Χωρίς να το αντιληφθούμε, ξαπλώνουμε στο ίδιο κρεβάτι και οι σκέψεις μας πλακώνουν και δεν μας αφήνουν να ανασάνουμε.
Θεωρώ ότι, αυτός είναι ο ορισμός της Συμ-ΠΟΝΙΑΣ, που σε χτυπά αν και μόνο αν η αγάπη είναι το κυρίαρχο και αμετάκλητο συναίσθημά σου προς τον κλινήρη.
Ειδάλλως, η ασθένεια του άλλου μας αγγίζει επιδερμικά, παρά τα μύρια όσα παρηγορητικά και πολιτικώς ορθά λόγια του ξεστομίζεις γεμάτος πάθος.
Ο άρρωστος, ειδικά στην αποθεραπεία του αλλά και κατά τη διάρκεια του "Γολγοθά" του, έχει ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από το περιβάλλον του και από το νοσηλευτικό προσωπικό.
Έχει ανάγκη να πιστέψει και να θελήσει τη γιατρειά του.
Ο ασθενής, χρειάζεται σωματικές και ψυχικές μαλάξεις, να βουτήξει σε μια εικονική ιαματική πηγή, όπου κορμί και μυαλό να γίνουν ΕΝΑ, και ως ΕΝΑ να επιτεθεί με υπερδιπλάσια δύναμη στο κακό που πονά, που εξαντλεί και λυγίζει.
Πιστεύω, ότι ίσως να είναι αυτός ο ορισμός της θεραπείας με σφαιρική αντίληψη και ίσως αυτός ο συνδυασμός που απαιτεί σαφέστατα μεγαλύτερο κόπο και χρόνο.
Κι όσο νωρίτερα γίνει αυτό πράξη σε ευρεία κλίμακα, τόσο λιγότερα τα κρεβάτια του αγιάτρευτου πόνου…
* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι Δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 στα fm.