Η μεγάλη κατρακύλα της χώρας.


Της Έφης Μπάσδρα *
Πρώτα βγήκαμε από το ...

μνημόνιο. Μετά βγήκαμε στις αγορές. Η ζωή πήρε τα πάνω της και μεις όλοι ζούμε το «θαύμα» του Αλέξη Τσίπρα. 
Ευφορία παντού! Σημασία έχουν οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η εικονική πραγματικότητα! Καλά, για τα εθνικά ούτε λόγος! Τρέμουμε μην βγεί ο τιμονιέρης μας εκτός συνόρων! 
Να τα δημοσιεύματα θαυμασμού στον διεθνή τύπο, να η πρόταση υποψηφιότητας για Νόμπελ! Μεγαλεία!
Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες... Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency Interanational) για το 2018. 
Στη διάρκεια ενός μόνον έτους, (2017-2018), η Ελλάδα υποχώρησε οκτώ ολόκληρες θέσεις στη λίστα που αφορά τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. 
Συγκρινόμενη με άλλα 180 κράτη, κατρακυλήσαμε από τη θέση 59 το 2017 στη θέση 67 το 2018, σε δώδεκα μόλις μήνες! 
Και η κατρακύλα συνεχίζεται... τη βαθμολογία της Σομαλίας, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας δεν τα φτάσαμε ακόμη (!) αλλά βρισκόμαστε πίσω από την Μαλαισία, τη Ρουμανία και το μακρυνό Βανουάτου.
Όταν δε οι συγκρίσεις γίνονται σε επίπεδο ΕΕ σκοράρουμε χειρότερα απ΄όλους. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη! Έχουμε έναν μόνο ανταγωνιστή: τη διπλανή Βουλγαρία! 
Οι αναλυτές τοποθετούν τη χώρα μας στη λίστα με τα κράτη που πρέπει να γίνουν αντικείμενο στενής παρακολούθησης λόγω διαφθοράς. 
Το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα στην Ευρώπη και παρά τις επιμέρους βελτιώσεις σε επίπεδο δομών λόγω μνημονίων, η ύπαρξη γραφειοκρατείας, η μη απλούστευση των διαδικασιών, η μη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας συνεχίζει να κρατά τη χώρα δέσμια και το κράτος αναποτελεσματικό.
Ίσως αυτό και να βολεύει κάποιους. Γιατί πώς αλλιώς δικαιολογούνται τα προκλητικά παραδείγματα αναξιοκρατίας στο δημόσιο βίο της σημερινής κυβέρνησης; 
Από τον κο Καρανίκα και την παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών του ως προσοντούχου συμβούλου, ως τα πλαστά πτυχία διοικητών νοσοκομείων που διορίστηκαν μάλλον εν γνώσει των κρατούντων, αφού όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν διόριζαν κομματικά! 
Το παράδειγμα της κα Θάνου βάζει το κερασάκι στην τούρτα της αδιαφάνειας και θέτει σε δοκιμασία την ανεξαρτησία θεσμών, όπως απεφάνθηκαν οι μελετητές των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Η βαριά διαφθορά έχει μεγάλο κόστος στο ελληνικό κράτος. 
Πέρα από το μετρήσιμο οικονομικά κόστος η διαφθορά και η αναξιοκρατία αποτελούν το κύριο λόγο μετανάστευσης των νέων. 
Έχει αναδειχτεί σε όλες τις έρευνες. Με το 5,5% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού της χώρας να έχει μεταναστεύσει στα χρόνια της κρίσης, το φαινόμενο brain drain αποτελεί ωρολογιακή βομβα στα θεμέλια της χώρας στα χρόνια που έρχονται. 
Aποστερεί τη χώρα από νέους με ταλέντα και δεξιότητες και τη στερεί από έσοδα και πλούτο.
Η απώλεια οκτώ ολόκληρων θέσεων σε μόλις ένα χρόνο στην κλίμακα διαφθοράς, ο λόγος γραφής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και το κόστος που καταγράφει η χώρα, απαιτεί μία άλλη αντίληψη, μία άλλη διοίκηση, μία νέα κυβέρνηση.
* Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια στο Παν/μιο Αθηνών