Αμφισβητήσεις μέσω... Τσεσμέ από Aγκυρα


Σε ευθεία αμφισβήτηση των ...

κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά η Αγκυρα, καθώς στέλνει το πλοίο «Τσεσμέ» για έρευνες που ξεκινούν από τα νότια της Κύπρου και φθάνουν ώς το Βόρειο Αιγαίο. Με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 1414/18 που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό Αττάλειας, οι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες από το «Τσεσμέ» σε τρία σημεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δύο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελλόριζου και εν συνεχεία σε τρία σημεία εντός του Αιγαίου και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Τήλου, βόρεια της Ικαρίας και δυτικά της Λέσβου. 
Το «Τσεσμέ» ξεκίνησε χθες από την Αλεξανδρέττα προς την Κωνσταντινούπολη και η πορεία του αναμένεται να ολοκληρωθεί μεθαύριο στις 30 Δεκεμβρίου.
Αν και πρακτικά εκτιμάται ότι είναι αδύνατον για το «Τσεσμέ» να πραγματοποιήσει έρευνες σε οκτώ σημεία που εκτείνονται σε μια απόσταση αρκετών εκατοντάδων μιλίων, είναι απολύτως σαφές ότι οι Τούρκοι στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για τις προθέσεις τους. 
Στην Αθήνα εξετάζονται διάφορα σενάρια αντιμετώπισης του διάπλου του «Τσεσμέ», που θα κινούνται έχοντας ως κύριο στοιχείο την υπενθύμιση ότι το τουρκικό πλοίο βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. 
Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα υπάρχει εγρήγορση για μια ακόμα έμμεση πλην σαφή εκδήλωση των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Η συγκεκριμένη τουρκική κίνηση καταγράφεται, επίσης, σε μια φάση κατά την οποία η στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυξημένη κατακόρυφα. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί σειρά προκλητικών δηλώσεων αλλά και περιστατικών, με κορυφαίες τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελλόριζο ανήμερα τα Χριστούγεννα. 
Μόλις προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι το δεύτερο γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Αγκυρα δεν θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχε αναγγελθεί νωρίτερα το 2018, αλλά στην Ανατ. Μεσόγειο. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, αυτή η νέα γεώτρηση θα γίνει άμεσα, εντός του Ιανουαρίου.
Ως προς την ακριβή τοποθεσία, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για γεωτρήσεις εντός της τουρκικής ΑΟΖ αν και, όπως είπε, υπάρχουν και οι περιοχές που έχουν προσδιοριστεί από το ψευδοκράτος. 
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για να μην υπάρξει στρίμωγμα ξεκινάμε και εμείς τις γεωτρήσεις σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρίσει στα Ηνωμένα Εθνη. 
Υπάρχουν και οι περιοχές που μας έχει προσκαλέσει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ΤΔΒΚ αποκαλείται από τους Τούρκους το ψευδοκράτος), βορείως της “ΤΔΒΚ”. 
Ξεκινάει από την περιοχή της Καρπασίας και μάλιστα από τα βόρεια κατεβαίνει προς την πλευρά της Τουρκίας και από τα ανατολικά προς τα κάτω. Και υπάρχει και η δική μας ΑΟΖ».
Σημειώνεται, τέλος, ότι έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή άφησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο πλαίσιο περιοδείας του σε φυλάκια της Θράκης. «Να μην αφήσουμε κάποιους οι οποίοι χρησιμοποιώντας περίεργα κονδύλια, από περίεργες προελεύσεις, κάνουν πολιτικές προσπαθώντας να περάσουν τις λογικές του φονταμενταλισμού και του μίσους σε μια περιοχή που ζούμε ειρηνικά οι Ελληνες, οι Ελληνες Πομάκοι, οι Ελληνες μουσουλμάνοι, η θρησκευτική μειονότητα των μουσουλμάνων, κάτω από την ασπίδα του ελληνικού κράτους, της ελληνικής Πολιτείας», είπε ο κ. Καμμένος.
Έντυπη