Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προβάδισμα 10,5 μονάδων στη ΝΔ


Προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων ...

μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -με 33,5% έναντι 23% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων- δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ. Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 57%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 36% των ερωτηθέντων έναντι ποσοστού 25% που συγκεντρώνει στην ίδια ερώτηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στην πρόθεση ψήφου και υπό το ερώτημα «εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές», τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
Νέα Δημοκρατία: 31,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 22%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
Κίνημα Αλλαγής 6,5%
ΚΚΕ: 5,5%
Εκτός Βουλής εμφανίζεται να μένουν το Ποτάμι (1,5%)  οι ΑΝΕΛ (1%) και η Ενωση Κεντρώων (2%)
Όσον αφορά στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η δημοσκόπηση δίνει τα εξής αποτελέσματα
Νέα Δημοκρατία: 33,5% (ποσοστό αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την  προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας το διάστημα 18 – 20 Νοεμβρίου)
ΣΥΡΙΖΑ: 23% (ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα)
Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνουν από 7%, το ΚΚΕ 6% ενώ εκτός Βουλής μένουν Ποτάμι και ΑΝΕΛ με 15,% και Ενωση Κεντρώων με 2%.
Στην παράσταση νίκης και υπό την ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 57% των εκτιμήσεων των ερωτηθέντων, έναντι 25% που εκτιμά ότι νικητής  θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την εκτίμηση του καταλληλότερου πρωθυπουργού, το 36% θεωρεί καταλληλότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 25% που θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα. Το 32% απαντά κανείς από τους δύο. Σε σχέση με την  προηγούμενη δημοσκόπηση (18 – 20 Νοεμβρίου), το ποσοστό του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται αυξημένο κατά μία μονάδα, του δε κ. Τσίπρα μειωμένο κατά μία.
Επιπλέον:
-Το 45% εκτιμά ως πολύ και αρκετά πιθανό η χώρα να βρεθεί σε νέα οικονομική κρίση ή προβλήματα το 2019, έναντι 25% που θεωρεί μια τέτοια εξέλιξη ως «λίγο ή ελάχιστα/καθόλου πιθανή»
-Το 53% («σίγουρα ναι – μάλλον ναι») εκτιμά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αφού πρώτα έρθει στην ελληνική βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
-Ως προς «την κατεύθυνση των πραγμάτων» το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα στην Ελλάδα  κινούνται σε «σίγουρα λάθος» ή «μάλλον λάθος» κατεύθυνση έναντι 27% που απαντά σε σίγουρα σωστή ή μάλλον σωστή.
Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα  της Pulse διενεργήθηκε τηλεφωνικά  (CA.T.I) με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου στο διάστημα 16 έως 18 Δεκεμβρίου επί δείγματος 1359 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, σε πανελλαδικό επίπεδο.