Ο ανασχηματισμός «δείχνει τον δρόμο» στην Αυτοδιοίκηση


Αποτελεί ο πρόσφατος ...

κυβερνητικός ανασχηματισμός ένα μοντέλο προβολής της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου; 
Δεν αποκλείεται, καθώς ανώτατες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η στρατηγική συμμαχιών του κόμματος θα κινηθεί απολύτως εκτός διαχωριστικών γραμμών μεταξύ κομμάτων και πολιτικών χώρων, όπως αυτές διαμορφώνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή. 
Υπό αυτή την άποψη, η αμφιλεγόμενη κίνηση ανοίγματος και προς τον χώρο της Κεντροδεξιάς με την υπουργοποίηση της προερχόμενης από τη Ν.Δ. Κατερίνας Παπακώστα, ίσως να αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής για να απενοχοποιηθούν ανάλογες κινήσεις και προσεγγίσεις και σε επίπεδο επιλογής υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Μπορεί κάποιο προβεβλημένο στην τοπική κοινωνία στέλεχος, με καλή πορεία και θετικές προοπτικές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, με αποδοχή και αναγνώριση από τους πολίτες, να προέρχεται από τον χώρο της Δεξιάς. 
Αν τα βρούμε σε πέντε βασικά σημεία, ένα στοιχειώδες προγραμματικό πλαίσιο, θα τον στηρίξουμε», αναφέρεται σχετικά από ανώτατο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει αναφορά σε «διάθεση μεγάλων ανοιγμάτων».
Ο αναπροσανατολισμός του κόμματος, προκειμένου να αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον έναν από τους δύο πόλους του νέου διπολισμού, περνάει και από τις επιδόσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 
Εκεί όπου τα αποτελέσματα ήταν ισχνά και απογοητευτικά στις εκλογές του 2014, ως αποτέλεσμα και της επιμονής των κατά τόπους τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη δογματική επιλογή στήριξης προερχόμενων από το κόμμα στελεχών. 
Η δυναμική που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε τότε στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν μεταφέρθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως εκτιμούσαν πολλά στελέχη τοπικών οργανώσεων.
Αποδείχθηκε ότι η αυτοδιοικητική ψήφος αποφασίζεται με άλλα κριτήρια από τους πολίτες, γεγονός που υπαγορεύει την ανάγκη μιας νέας προσέγγισης, αυτής της αναζήτησης συνεργασιών. Η οποία, πλέον, υπό την πίεση να καταγραφεί ένα όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα, επεκτείνεται πέραν των όμορων πολιτικών χώρων, μέχρι τις τάξεις της Δεξιάς. 
Σε αυτό τον σχεδιασμό εξυπηρετεί και η εισαγωγή, μέσω των αλλαγών του «Κλεισθένη», της απλής αναλογικής ως συστήματος με το οποίο θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Η απλή αναλογική «αναγκάζει» όλους τους υποψηφίους να αναζητήσουν όσο τον δυνατόν ευρύτερη στήριξη και να λειτουργήσουν σε λογική συμμαχιών με άλλους πολιτικούς χώρους, να υιοθετήσουν, δηλαδή, τη στρατηγική που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει. 
Ηδη, ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας έχει προκρίνει τη στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει υπάρξει προσέγγιση με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχες, Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα και Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Οι αλλαγές στο κόμμα
Οι αλλαγές στο κόμμα, αρχής γενομένης από την εκλογή νέου γραμματέα στις αρχές της εβδομάδας, κρίθηκαν επιτακτικές στη δεδομένη στιγμή. Οπως άλλωστε τόνισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, εισηγούμενος στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητα του Πάνου Σκουρλέτη για τη θέση του γραμματέα, το 2019 είναι χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, για τις οποίες το κόμμα θα πρέπει να προετοιμαστεί. Και ακολούθησαν ουκ ολίγες αναφορές από σειρά στελεχών στην ανάγκη ανοιγμάτων και συμμαχιών και νέων μετώπων και λειτουργίας χωρίς κομματικές παρωπίδες και «αριστερόμετρα». 
Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίζεται μεν ως προσανατολισμένος σε αριστερές λογικές και θέσεις, κάτι που θα λειτουργήσει κατευναστικά για τη νυν δομή του κόμματος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρουσιάζεται έτοιμος να προωθήσει τη στρατηγική ευρύτερων συμμαχιών και ανοιγμάτων, υπό την κάλυψη ενός ελάχιστου προγραμματικού στίγματος.
Δεδομένης της απαιτητικής περιόδου που ανοίγεται μπροστά, στις πρώτες αλλαγές που θα φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή νέου γραμματέα είναι μια νέα δομή της Πολιτικής Γραμματείας. Η λειτουργία ενός επιπλέον οργάνου, του Πολιτικού Συμβουλίου, κρίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αντίθετα δυσχέρανε τη λειτουργία του κόμματος. 
Η νέα Πολιτική Γραμματεία, η οποία αναμένεται να αναδειχθεί από την Κεντρική Επιτροπή στην επόμενη συνεδρίασή της, πιθανότατα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα είναι ολιγομελής, με πιο συχνές συνεδριάσεις. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα καταργηθεί, και υποστηρικτικά προς την Πολιτική Γραμματεία θα λειτουργεί το Οργανωτικό Γραφείο.