Με θράσος, πονηριά, πολιτικό αμοραλισμό και... σε χρόνο ενεστώτα!


Tης Έφης Μπάσδρα *

Τρεισήμισι χρόνια στις ...

καρέκλες της εξουσίας ο Αλέξης Τσίπρας το έμαθε πολύ καλά το μάθημα του. Είναι βλέπεις και εκείνες οι κασέτες των ομιλιών Παπανδρέου και τα εξπρές μαθήματα για μπαλκονάτες ομιλίες. Έμαθε: ποτέ πια ΘΑ και υποσχέσεις. Θα σκίσουμε το μνημόνιο, θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, θα λύσουμε το ασφαλιστικό, θα μειώσουμε το χρέος, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ...

Τα χόρτασε ο λαός, δεν πιστεύει πλέον και ο χαρακτηρισμός ο ψεύτης τον συνοδεύει σε κάθε του εμφάνιση. Το 89% του κόσμου, 9 στους 10 δηλαδή, πιστεύει ότι η λιτότητα δεν τελείωσε με την έξοδο από τα μνημόνια και θα συνεχίζεται. 

Γιατί ο απλός κόσμος, παρά τα όσα θεωρούν γι αυτόν οι επικοινωνιολόγοι του Σύριζα, και πρόσθεση ξέρει και αφαίρεση. Γιατί πως γίνεται τα 324 δις χρέους του ’14 να μην ήταν βιώσιμα, και τα 360 δις του ΄18 να είναι, όπως τόσο αυτάρεσκα δηλώνει ο πρωθυπουργός;

Να είστε σίγουροι το έχει καταλάβει και ο ίδιος! Το μετράει στις δημοσκοπήσεις που παγιωμένες πλέον του δείχνουν το δρόμο της εξόδου. Το αισθάνεται στις αντιδράσεις του κόσμου. 

Γιατί αν ήταν αλλιώς, τι θα τους χρειαζόταν τους έξι χιλιάδες αστυνομικούς που τον συνόδευσαν στις ΔΕΘ, και τους προστατευτικούς κλοιούς σε απόσταση χιλιομέτρων και φευ (!) την παρουσία πρακτόρων του FBI, αυτός ο λαοπρόβλητος ηγέτης; ΄Άσε που έφτασε στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ σαν τον κλέφτη. Γι αυτό σας λέω, το γνωρίζει πολύ καλά! Ο λαός δεν τον θέλει πια...

Συνεχίζει να πιστεύει όμως ότι μπορεί ακόμη και τώρα να το γυρίσει... Και για μια ακόμη φορά μπορεί να τον ξεγελάσει.

Όχι πλέον με ΘΑ και υποσχέσεις. Αυτά είναι για τους άμαθους, τους πρωτάρηδες και τους αδαείς. Για τα τσικό της εξουσίας είναι. Η αρραγής αλυσίδα των «θα» έσπασε και οι υποσχέσεις θα λέγονται και θα δίνονται από δω και πέρα μονο σε χρόνο ενεστώτα και οραματικά. Το περσινό «δεν ΘΑ επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε» αντικαταστάθηκε με το «θέλω να μοιραστώ μαζί σας όραμα» σε χρόνο ενεστώτα.

Πάμε λοιπόν:
Νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, -αυτού που καταργήθηκε; ρωτάω εγώ-, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων, αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, εξελίσσουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης, προχωράμε σε εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, προχωράμε σε προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία, προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για αγρότες, συνεταιρισμούς, ανενεργές επιχειρήσεις, προχωράμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα!

Έφτασε ακόμη και μέχρι το μελλοντικό 2021 και χωρίς ΘΑ, προχωράει στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ. Όλα σε χρόνο ενεστώτα, σαν να συμβαίνουν τώρα, όλα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, αυτολεξεί! Συμβαίνει τώρα! Έχει αντίρρηση κανείς;

Στη ΔΕΘ θυμήθηκε ως και τον ΠΑΟΚ, αλλά ξέχασε τις συντάξεις... Άκουγαν και έβλεπαν πολλοί, εταίροι και δανειστές, που ήταν έτοιμοι να τραβήξουν αυτιά και να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τα sreads… Εκεί φέρθηκε ως καλός μαθητής!
Αναφέρθηκε και στη επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών ως εθνική νίκη, μια συμφωνία που την απορρίπτει το 80% των Ελλήνων απαξιώνοντας τον κόσμο που διαδήλωνε κάτω από βροχή χημικών και δακρυγόνων!

Με θράσος, πονηριά, πολιτικό αμοραλισμό και... σε χρόνο ενεστώτα για μία ακόμη φορά, ο ίδιος και απαράλλακτος Αλέξης Τσίπρας, ότι πιο παλιό και φθαρμένο έχει να παρουσιάσει η εγχώρια πολιτική σκηνή, έπαιξε αποτυχημένα έναν από τους τελευταίους του ρόλους. 

Η όλη ομιλία αλλά και η συνέντευξη την επόμενη μέρα, μια εικονική πραγματικότητα, γεμάτη ψέματα, καιροσκοπισμούς και τακτικισμούς που τελικά καμιά σχέση δεν έχουν με το δίκαιο, όπως αρέσκεται να δηλώνει. Και γι’ αυτό και ποτέ δεν θα γίνουν πράξη.

Η αλήθεια είναι το μόνο δίκαιο. Αυτή και θα γίνει πράξη!

Ραντεβού λοιπόν το επόμενο Σαββατοκύριακο!

* Η κ. Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια της Ιατρικής & πρώην πρόεδρος ΙΚΥ