Πατώντας σε μία λεπτή ...
διπλωματική γραμμή βρέθηκαν οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά τη στάση που θα κρατούσαν προς τη Ρωσία μετά τα γεγονότα του Σάλσμπερι, την πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας προς Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και την επέμβαση στο Αφρίν της Συρίας.
Οι ηγέτες που συζήτησαν το θέμα κατά τη διάρκεια του δείπνου είχαν ήδη συμφωνήσει σε προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σε μια έντονη δήλωση εναντίον της Τουρκίας στην οποία οι 28 «καταδικάζουν σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και την Ελλάδα».
Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους», σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητεί την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».
Ομως, παρά την ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, που εκφραζόταν σε δηλώσεις και στα προσχέδια των συμπερασμάτων, η σύνοδος στη Βάρνα της Βουλγαρίας τη Δευτέρα, όπου στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, τελικά δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση και θα γίνει κανονικά.
Οι Βρυξέλλες, άλλωστε, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα, καθώς κανένας δεν θα έβγαινε κερδισμένος από μία ρήξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Ούτε οι Ελληνες στρατιώτες θα επέστρεφαν, ούτε θα σταματούσε η επιθετική στάση της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο», έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Κ», αλλά μάλλον το αντίθετο.
Ο βασικός σκοπός της συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας είναι να επεκτείνουν επισήμως τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που έγινε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016.
Η Ε.Ε. έχει ήδη δεσμευτεί για την παροχή άλλων 3 δισ. για την αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών που αντιμετωπίζουν τα περίπου 3 εκατομμύρια προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, με αντάλλαγμα τη μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς το Ανατολικό Αιγαίο.
Οσον αφορά τη δήλωση στήριξης των «27» προς το Ην. Βασίλειο και την καταδίκη της Ρωσίας μετά τα γεγονότα στο Σάλσμπερι, πολλοί ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία για μια πιο σκληρή δήλωση εναντίον της Μόσχας, γεγονός που θα έφερνε τον Ελληνα πρωθυπουργό σε αμήχανη θέση.
Η διστακτική στάση που είχε κρατήσει η Αθήνα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ΥΠΕΞ στην αρχή της εβδομάδας, όπου καταδικάστηκαν οι ρωσικές πράξεις, είχε ενοχλήσει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στο δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμενόταν μια περισσότερο πολιτική συζήτηση όσον αφορά την Τουρκία, σειρά ηγετών τόνιζαν τη σημασία που θα είχε να λάβουν υπ’ όψιν οι δύο Ευρωπαίοι επικεφαλής τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία, στη σύνοδο της Βάρνας, θέτοντας τις ευρωπαϊκές ανησυχίες στον πρόεδρο Ερντογάν. Συγχρόνως όμως εκφράστηκε η ανησυχία ότι αν ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση στον Τούρκο πρόεδρο, αυτό μπορεί και να «τινάξει τη σύνοδο της Βάρνας στον αέρα».
Επικοινωνία Τσίπρα με Πούτιν
Πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα απηύθυνε χθες ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, συζητήθηκαν οι ευρωρωσικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στη στάση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενώ εξέφρασαν ικανοποίηση για την αυξανόμενη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του ανθρωπιστικού τομέα.
Ο κ. Πούτιν, έπειτα από σχετικό αίτημα του κ. Τσίπρα, τον ενημέρωσε για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει ότι συζητήθηκαν, επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των βρετανικών αιτιάσεων έναντι της Ρωσίας για την υπόθεση Σάλσμπερι.