Με σαφή στόχο να ...
ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση απειλώντας με ακύρωση το θετικό αφήγημα εξόδου της χώρας από την κρίση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το πλεόνασμα.
Ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις πρόσφατες παραδοχές υπουργών του ότι η απόδοση των φορολογικών εσόδων είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή δυσανάλογης επιβάρυνσης των μεσαίων στρωμάτων, επιδιώκει να επαναφέρει στην επικαιρότητα μια θετική ατζέντα για την κυβέρνηση, που τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε να ακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς, μάλιστα, να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Η πίεση που ασκείται από την αντιπολίτευση για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, επιμένει, καθώς διαρκώς ανακύπτουν νέα ερωτήματα αναφορικά με τη σύμβαση για πώληση οπλισμού στη Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμό η πέραν του αναμενομένου συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά και η συνακόλουθη συζήτηση που άνοιξε για τη δυναμική ανασύστασης του χώρου αυτού και επαναπατρισμού εκείνου του εκλογικού ακροατηρίου που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Όλων αυτών είχε προηγηθεί ο διεθνής σάλος για την απόφαση χορήγησης αδείας στον δολοφόνο της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις για τη διανομή της υπεραπόδοσης, οι οποίες προγραμματίζονταν για μετά τις 20 Νοεμβρίου, έγιναν χθες και μάλιστα αιφνιδιαστικά.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, η δημοσιονομική υπεραπόδοση για το τρέχον έτος, το ποσόν, δηλαδή, που η κυβέρνηση θα επιστρέψει ως υπερπλεόνασμα, ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Επειτα από συνεννόηση με τους εταίρους, από το ποσόν της υπεραπόδοσης θα διατεθούν 720 εκατ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ακατάσχετη και αφορολόγητη, προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες, με κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.
Ο σχετικός νόμος θα έλθει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και η καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας από συνταξιούχους για το διάστημα από 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016, θα δοθούν 315 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου στους δικαιούχους.
Για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας από συνταξιούχους για το διάστημα από 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016, θα δοθούν 315 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου στους δικαιούχους.
Τέλος, 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφελείας, που χρεώνονται στους λογαριασμούς. Ετσι θα αποφευχθεί, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, νέα αύξηση στα τιμολόγια για το επόμενο έτος, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα για μειώσεις στην τιμή ρεύματος για τις 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εξαιρετικά θετικές επιδόσεις στην οικονομία», ενώ –υιοθετώντας τελείως διαφορετική γλώσσα από το οικονομικό επιτελείο, που είχε αναφερθεί σε συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, και προφανώς υπό το βάρος των αντιδράσεων που αυτές οι αναφορές προκάλεσαν– έκανε λόγο για μεγάλη πίεση που δέχθηκαν τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και η μεσαία τάξη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό όχι μόνο στη χρεοκοπία, όπως είπε, αλλά και στην ελίτ που επέλεξε να φοροδιαφύγει, «βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους».
Με εφόδιο τις χθεσινές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει σήμερα στην Κομοτηνή, στο περιφερειακό συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ωστόσο, στην πράξη θα φανεί εάν οι χθεσινές ανακοινώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματική ασπίδα έναντι της συνεχιζόμενης πίεσης για την υπόθεση της σύμβασης Καμμένου με τη Σαουδική Αραβία, καθώς το θέμα έρχεται πλέον στη Βουλή, έπειτα από ερωτήσεις που κατέθεσαν χθες τόσο η Ν.Δ. όσο και η ΔΗΣΥ, ενώ αυξάνονται τα ερωτήματα που τίθενται ευθέως προς τον πρωθυπουργό.