πό τον καρκίνο στον ιό του έιτζ


Η απόπειρα ενίσχυσης του ...

ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να βρεθεί θεραπεία για τον καρκίνο, μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακές θεραπείες κατά του ιού του έιτζ, αναφέρουν επιστήμονες που συναντήθηκαν στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η αποθεραπεία ενός κοριτσιού που γεννήθηκε οροθετικό και που τώρα παραμένει σε καλή κατάσταση υγείας παρότι δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
Οι φυσιολογικές άμυνες του οργανισμού δραστηριοποιούνται προκειμένου να θεραπεύσουν τον οργανισμό από τον καρκίνο και το έιτζ. Μάλιστα, ο πολλά υποσχόμενος τομέας της ανοσοθεραπείας έχει δει πολλούς ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου να μπαίνουν σε ύφεση. Η μεγάλη ελπίδα των ειδικών είναι ότι κάποια παρόμοια προσέγγιση θα μπορέσει να θεραπεύσει και το έιτζ. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θέλει προσοχή.
Η θεραπεία κατά του έιτζ απαιτεί την καθημερινή χορήγηση αντιρετροϊκών σκευασμάτων προκειμένου να σκοτωθούν οι ενεργοί ιοί. Σε περίπτωση που ο ιός της νόσου δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το έιτζ. Επί του παρόντος, είναι αδύνατη η θεραπεία καθώς τα φαρμακευτικά σκευάσματα και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταφέρνουν να εντοπίζουν τον ιό, ο οποίος βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και κρύβεται στα κύτταρα του οργανισμού.
Η βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ, η γυναίκα που με τους συνεργάτες της ανακάλυψε τον ιό του έιτζ, η Φρανσουάζ Mπαρ-Σινουσί, δήλωσε μιλώντας προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC: «Ενας από τους μηχανισμούς με τους οποίους μολύνονται τα κύτταρα και επιμένει είναι το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται με τρόπο ανάλογο με αυτό των κυττάρων των όγκων. Κατά συνέπεια, αυτό δημιουργεί το ερώτημα κατά πόσον μπορούμε να επινοήσουμε μια θεραπεία για τον ιό του έιτζ κατά τρόπο παρόμοιο με τις καινοτόμους θεραπείες κατά του καρκίνου».
Η καθηγήτρια Σάρον Λεβίν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ντόχερτι της Αυστραλίας, συμφωνεί ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο. «Υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί και αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό πιστεύω», δήλωσε η Λεβίν.
Οι καρκίνοι αναπτύσσουν κάποια «κόλπα» με τα οποία μπορούν και επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούν, παραδείγματος χάριν, να παράγουν πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους, όπως η PD-L1, που αδρανοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στον καρκινικό όγκο. Μια νέα μορφή ανοσοθεραπείας με φάρμακα τα οποία ονομάζονται «αναστολείς σημείου ελέγχου» επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να συνεχίσει να πολεμά, και τα αποτελέσματά τους είναι καταπληκτικά. 
Χαρακτηριστικά, το ένα πέμπτο των ατόμων που έπασχαν από μελάνωμα τελικού σταδίου κατάφερε να θέσει την ασθένειά του σε ύφεση χάρη σε αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση. Μέχρι στιγμής έχει χορηγηθεί ανοσοθεραπεία μόνο σε 50 ασθενείς του έιτζ προκειμένου να θεραπεύσουν τον καρκίνο από τον οποίο πάσχουν.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η ανοσοθεραπεία μπορεί να έχει σωτήρια αποτελέσματα κατά του ιού του έιτζ. Η καθηγήτρια Λεβίν ξεκίνησε να ερευνά το ζήτημα εργαστηριακά και πιστεύει ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην ανοσοθεραπεία μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο έχει εξαντληθεί από τη μάχη του κατά του έιτζ. 
«Τα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν τον ιό του έιτζ είναι συνήθως εξουθενωμένα κύτταρα Τ, τα οποία, ωστόσο, αναγνωρίζουν τους δείκτες των “σημείων ελέγχου”. Στο εργαστήριο τα κύτταρα Τ ανακτούν τις δυνάμεις τους αν καταφέρεις να τα βάλεις με έναν αναστολέα σημείου ελέγχου».  
Ενα κορίτσι από τη Νότια Αφρική προκαλεί εντύπωση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα γιατί παρότι γεννήθηκε οροθετικό, μολυσμένο, δηλαδή, με τον ιό του έιτζ, παραμένει σε καλή υγεία αν και δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή.
Αντιβιοτικά
Περισσότερες από 10.000 ζωές θα μπορούν να σώζονται κάθε χρόνο με μια μικρή αλλαγή στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έιτζ. Συχνά η διάγνωση καθυστερεί και έρχεται όταν ο ιός έχει καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τους ασθενείς πολύ ευάλωτους. 
Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα, οι ειδικοί άρχισαν ήδη να συνταγογραφούν ένα κοκτέιλ φαρμάκων που τους επιτρέπει να θεραπεύουν και τις τυχόν λοιμώξεις που εμφανίζονται. Τα συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, έδειξαν μείωση των θανάτων που άγγιξε το 27%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ιός του έιτζ δεν σκοτώνει. Αφήνει, ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα ευάλωτο σε βακτηριακές λοιμώξεις. Αλλά και η αντιρετροϊκή θεραπεία έχει τους κινδύνους της. Τα φάρμακα αποκαθιστούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά όταν αυτό αντιληφθεί κάποια μόλυνση, η αντίδραση μπορεί να είναι τόσο έντονη που να προκαλέσει πρόβλημα. Οταν οι ειδικοί χορήγησαν και αντιβιοτικά μαζί με την αντιρετροϊκή θεραπεία, πέτυχαν τα βέλτιστα αποτελέσματα.