Η Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ: Κόσμημα της Πιερίας


Του Ντίνου Γκουγκουρέλα δικηγόρου  πρώην βουλευτή Νομού Πιερίας

Μετά από καιρό μου δόθηκε η ...

ευκαιρία πρόσφατα, να επισκεφθώ την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ, που εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα εκκλησιαστικά δρώμενα του Τόπου μας και κοσμεί με την πνευματική της αίγλη, το θρησκευτικό και αθόρυβο κοινωνικό έργο της το Νομό μας.

Με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα, ότι η αδιάλειπτη και θυσιαστική προσπάθεια της Ηγουμένης Αικατερίνης, συνεπικουρία των Αδελφών Μοναχών, αποδίδει όλο και πιο αισθητά έργα, που συνθέτουν την αρμονία της φύσης και του πνεύματος.

 Το Μοναστήρι αποτελεί σήμερα ένα πραγματικό στολίδι για την ευρύτερη περιοχή, ένα συμβολικό χώρο Πίστης Χριστιανικής, όπου διάχυτα αναβλύζει η ηρεμία, η τάξη, η ευπρέπεια και η ταπεινότητα του Μοναχισμού συνδυαστικά με την αγαλλίαση που γεννάται από το γνήσιο θρησκευτικό συναίσθημα, γεγονός που το καθιστά πόλο έλξης για πολυάριθμους προσκυνητές, προερχόμενους, όχι μόνο από την Πιερία, που το έχει αγκαλιάσει με αγάπη και σεβασμό, αλλά και από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη δύσκολη συγκυρία που περνά η Χώρα, δοκιμαζόμενη σκληρά, η Χριστιανική Αγάπη και Αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να επανακαθορίσει τις ορίζουσες του κοινωνικού μας βίου, να αποτελέσει στιβαρό πνευματικό υποστύλωμα της εθνικής πορείας, να επανανοηματοδοτήσει την καθημερινότητά μας και τις προτεραιότητες και στοχεύσεις του προσωπικού και οικογενειακού μας βίου. 

Και οι άνθρωποι της του Χριστού Εκκλησίας έχουν ιερό καθήκον, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη Ιστορία, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να περαιώνουν το ρόλο τους με ταπεινοφροσύνη, σύνεση, αυτοκριτική και συγκατάβαση.

Η ειλικρινής ευχή και η ενδόμυχη ελπίδα μου είναι, η Ιερά Μονή να συνεχίσει να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του Μοναστηριακού Βίου και δίδαγμα φωτεινό και καθοδηγητικό, για όσους διακονούν την Εκκλησία, η δε επίδραση της πνευματικής ακτινοβολίας της να είναι διηνεκής και πολλαπλασιαστική.

Πηγή: www.vimaorthodoxias.gr.