Όταν ο Ηλίας....αναρωτιέται.


Κάντε τον κόπο, φίλες και φίλοι και ...
διαβάστε τον ορισμό του ‘‘think tank’’ στην wikipedia:

Δεξαμενή σκέψης ή ομάδα προβληματισμού (αγγλικά: think tank ή policy institute ή research institute) είναι όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ερευνητικούς οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης ποικιλίας ζητημάτων (π.χ. πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και αμυντικά).

Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να ονομάζονται ιδρύματα, όμιλοι σκέψης, ομάδες εργασίας, ινστιτούτα ή κέντραμελετών και χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους ή εισφορές από την πολιτεία, κόμματα, πολιτικούς, επιχειρήσεις, πολίτες κτλ.

Νομικά, συνήθως έχουν τη μορφή Σωματείου ή μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.

Το Think Tank (υπό τη μορφή Ινστιτούτου πολιτικών και οικονομικών μελετών) με την επωνυμία ‘‘Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’ διοργάνωσε την προηγούμενη Παρασκευή, 25.6.2017, ομιλία στην πόλη μας με θέμα ‘‘Ατζέντα - Η Ελλάδα το 2030’’.

Κι εγώ, έχοντας στο νου μου τον άνω ορισμό, και από καθαρά δημοσιογραφικά ελατήρια, διερεύνησα τα περί του εν λόγω Ινστιτούτου μελετών.

Μια απλή ματιά στον ιστότοπο του μου αποκάλυψε δύο χαρακτηριστικά του γνωρίσματα:

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου (αυτός που συντονίζει τα του Ινστιτούτου και έχει υπό τη… σκέπη του τους ερευνητές) είναι ένας νέος, 22χρονος …φοιτητής φιλολογίας και οι μελέτες του ισούνται με τον αριθμό ΜΗΔΕΝ.

Και αναρωτήθηκα, ο Χριστιανός, πως και για ποιο λόγο αυτό, το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, όχι μόνο έπεισε τον Δήμο Κατερίνης να του παραχωρήσει, για την πραγματοποίηση της άνω ομιλίας, το ‘‘Τσαλοπούλειο’’ (παραχώρηση η οποία έγινε από τον Δήμο για πρώτη φορά στην Ιστορία του) αλλά τον οδήγησε και από πάνω να συγχρηματοδοτήσει την εκδήλωση;

Πως τα κατάφερε, άραγε ο 22χρονος Φοιτητής και το Ινστιτούτο μελετών, που επί της ουσίας είναι… των μηδενικών μελετών;

Να είναι, άραγε, η χάρη του ‘‘επερχόμενου’’ πρώην Δημάρχου και νυν Περιφερειάρχη Στεραιάς Ελλάδας ο λόγος;

Ή μήπως ‘‘ό γέγονε, γέγονε’’ γιατί έπρεπε να ακούσουμε, όλοι εμείς, από τον άλλον ομιλητή (θυμίζω σε μια ομιλία με θέμα ‘‘Η Ελλάδα το 2030’’), και σε κάποια σημεία της τοποθέτησης του, για την…Πιερία και το… πως δεοντολογικά ορίζεται η έννοια του Βουλευτή;

Ρε παιδιά, θα μου πείτε, τι κάθομαι και αναρωτιέμαι;

Οι απορίες είναι βάσανο καλοκαιριάτικα.

Αφού, ούτως ή άλλως, ‘‘είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα’’.

Είμαστε.

Έτσι δεν είναι;

Ή μήπως διαφωνείτε;;;