Καύσωνας: Πάρτε τα μέτρα σας


Το καλοκαίρι έχει μπει για ...


τα καλά και ο καύσωνας μας έχει ήδη επισκεφθεί.

Πιο επιρρεπείς στα συμπτώματα από την αυξημένη θερμοκρασία και τη θερμοπληξίας είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, εντούτοις οι γιατροί συνιστούν όλοι ανεξαιρέτως να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα παρακάτω είναι τα βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών από τους καλοκαιρινούς καύσωνες:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Τα ρούχα μας θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση φαρδιά και από λεπτά, ανοιχτόχρωμα και φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι και το λινό.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Τα ιδανικά γεύματα για τον καύσωνα είναι μικρά, ελαφριά και χωρίς πολλά  λιπαρά καθώς και αλατισμένα επαρκώς. Συστήνεται επίσης η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

5. Άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι παίρνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Αν μένετε σε μεγάλες πόλεις, οι ειδικοί συστήνουν να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας στις περιοχές που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Τις θερμές ώρες της ημέρας αποφύγετε την κυκλοφορία και παραμείνετε στο σπίτι, με κλειστά παράθυρα, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή πηγαίνετε σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου εάν νιώσετε κάποιο σύμπτωμα που πιθανώς σχετίζεται με τον καύσων, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.