H αστυνομία, η δικαιοσύνη και η ...
εκκλησία είναι οι εγχώριοι θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες, σύμφωνα με ερώτημα της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις και της MRB «Πολιτισμικοί Παράγοντες της Οικονομικής Αυτάρκειας και Επιχειρηματικότητας».
Η έρευνα έγινε σε δείγμα νέων ηλικίας 18-35 ετών και διεξήχθη στο πλαίσιο του CUPESSE, ενός μεγάλου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου για τη χαρτογράφηση της ανεργίας των νέων, το οποίο διεξάγεται ταυτόχρονα σε 11 χώρες με τον συντονισμό του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Αναλυτικά, το συγκεκριμένο ερώτημα της έρευνας υποδεικνύει μία γενικότερη απαξίωση απέναντι στο σύνολο των εγχώριων και διεθνών θεσμών, με τις απαντήσεις να δίνουν βαθμό κάτω από το 5 σε όλους τους θεσμούς, σε μία κλίμακα με άριστα το 10.
Εντούτοις, η απαξίωση αυτή εκφράζεται σε μεγαλύτερο βαθμό απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς, με το ελληνικό κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα μόλις να ξεπερνούν το 1% στο ερώτημα, λαμβάνοντας ποσοστό 1,6% και 1,1%. Η κρίση της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς αντικατοπτρίζεται και στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα σε βαθμό μόλις 1,7%.
Εν αντιθέσει, παρά τα εξίσου χαμηλά ποσοστά τους, αξιοσημείωτη είναι η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν οι περισσότερο «παραδοσιακοί θεσμοί», με την αστυνομία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σχετικό ερώτημα με ποσοστό 4,1%, τη δικαιοσύνη να ακολουθεί με 3,8% και την Εκκλησία να λαμβάνει από κοινού με το Κράτος Πρόνοιας 2,9%, το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό του ερωτήματος.
Επίσης, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι διεθνείς θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα Ηνωμένα Έθνη ξεπερνούν τα ποσοστά των πολιτικών θεσμών της χώρας μας, λαμβάνοντας ποσοστά της τάξεως του 2,7%, 1,8% και 3% αντίστοιχα. Συγκριτικά, μεγάλο είναι και το ποσοστό που έλαβαν οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις, το οποίο ανήλθε στο 3,7%.
Τέλος, η στάση των νέων επαληθεύεται σε κάπως μεγαλύτερο βαθμό και από τους γονείς τους, οι οποίοι δίνουν στην αστυνομία 6,1% και σε αμφότερες τη δικαιοσύνη και την εκκλησία 5,1%, απαξιώνοντας παράλληλα τα πολιτικά κόμματα και το κοινοβούλιο, τα οποία έλαβαν ποσοστά 1,5% και 2,3% αντίστοιχα, δύο από τις τρεις χαμηλότερες βαθμολογίες του ερωτήματος.
Αναλυτικά τι απάντησαν νέοι 18-35 ετών στην ερώτηση: «Πείτε μας, βαθμολογώντας από το από το 0-10, πόσο εσείς προσωπικά εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς; Το 0 σημαίνει ότι δεν έχετε καμία απολύτως εμπιστοσύνη και το 10 σημαίνει ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη».
Τι απάντησαν οι γονείς στην ίδια ερώτηση: