Πέντε επιχειρηματίες κρίνουν τη συμφωνία: «Θετική, αλλά δεν αρκεί...»


Tου Γιώργου Μανέττα
Με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο ...

επιχειρηματικός κόσμος την προκαταρκτική συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς , ωστόσο δεν θεωρεί πως είναι αρκετή για να βγάλει την χώρα από την κρίση και να την επαναφέρει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Εκπρόσωποι της αγοράς που μίλησαν στην «Η» αναφέρουν πως η καταρχήν συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παρά τις περικοπές που περιλαμβάνει αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα, εφόσον όμως συνδυαστεί με ουσιαστικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας που θα θεραπεύσουν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η παρατεταμένη αβεβαιότητα και θα ανοίξουν τον δρόμο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 
Σύμφωνα με την PwC, η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είναι συμβατά με σημαντική και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε μόλις 12,4% του ΑΕΠ, περίπου 7,1% ή περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως χαμηλότερα από το μέσο όρο του 2000-2008!
«Η συμφωνία είναι θετική, όμως δεν αρκεί...», σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς αναφορικά με την προκαταρκτική συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνηση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τονίζουν πως όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, η χώρα θα παραμένει δέσμια της κρίσης και «όμηρος» των δανειστών. 
Χωρίς ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας και κίνητρα για νέες επενδύσεις, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αλιγιζάκης, προσθέτοντας πως χρειάζονται να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση για να δοθούν ανάσες στην πραγματική οικονομία που σήμερα κυριολεκτικά στενάζει από την υπέρμετρη φορολόγηση. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμο Αναστασόπουλο, πρέπει απαραιτήτως να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς και να υλοποιηθούν χωρίς άλλα εμπόδια και προσκόμματα οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όπως το Ελληνικό, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον ρου της αγοράς. 
«Παρά τη ζοφερή πραγματικότητα αλλά και τα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνει, η προκαταρκτική συμφωνία με τους Θεσμούς μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να επιστρέψει η χώρα σε έναν νέο ενάρετο κύκλο, αφού σε μεγάλο βαθμό απομακρύνει την αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Αλλά αυτό δεν γίνεται με λόγια. Γίνεται με έργο».
Πέντε επιχειρηματίες κρίνουν τη συμφωνία: «Θετική, αλλά δεν αρκεί...»
Επείγει η αποκλιμάκωση της φορολογίας
Λύσεις εκτιμάται πως πρέπει να αναζητηθούν και στην αποκλιμάκωση των φόρων, οι οποίοι όπως επισημαίνει και ο ΣΕΒ στο πρόσφατο σημείωμά του έχουν γονατίσει τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την αγορά, οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης που έχουν επιβληθεί στον όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, καθώς μειώνουν την απόδοση μιας επένδυσης και αποτρέπουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει υψηλούς συντελεστές τη δεδομένη στιγμή, αναφέρουν αναλυτές, αντίθετα θα πρέπει να τους ρίξει σε επίπεδα που να είναι ελκυστικά για να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα που έχει στο συγκεκριμένο τομέα. Μόνο την περίοδο 2009-2016 το επενδυτικό έλλειμμα έφθασε στο αστρονομικό ποσό των 100 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς της PwC, η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είναι συμβατά με σημαντική και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε μόλις 12,4% του ΑΕΠ, περίπου 7,1% ή περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως χαμηλότερα από το μέσο όρο του 2000-2008!
Πέντε επιχειρηματίες κρίνουν τη συμφωνία: «Θετική, αλλά δεν αρκεί...»
«Παράθυρο ευκαιρίας, υπό προϋποθέσεις...»
Η αλλαγή πολιτικής με κίνητρα στους επενδυτές και την μείωση των φόρων, όπου αυτό είναι εφικτό, θεωρείται επιτακτική, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» και είναι ανήμπορες να ανταποκριθούν στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας και στα ληξιπρόθεσμα χρέη που συσσωρεύονται προς τις τράπεζες και τους άλλους Δημόσιους Οργανισμούς (ΔΕΚΟ, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά.). 
Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν πως το 2017 θα είναι έτος αναστροφής της αρνητικής πορείας και η αρχή για την ανάκαμψη, η πραγματικότητα αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική. Από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, η κατανάλωση υποχωρεί με πρωτοφανείς ρυθμούς, ακόμη και σε κλάδους που θεωρητικά αντέχουν σε περιόδους κρίσης όπως το λιανεμπόριο τροφίμων, η ρευστότητα σπανίζει, η τραπεζική χρηματοδότηση δίδεται με το σταγονόμετρο και την ίδια ώρα το Δημόσιο επιμένει να μην πληρώνει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες, υπονομεύοντας την προσπάθεια που κάνουν αντεπεξέλθουν στο δύσκολο περιβάλλον. 
Καταλυτικό ρόλο στη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος έπαιξε η αβεβαιότητα που δημιούργησε η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. 
Οι φόβοι ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί το δραματικό σκηνικό που στήθηκε το καλοκαίρι του 2015, με τα γνωστά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, με αποκορύφωμα την επιβολή των capital controls που παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα επανέφεραν την επιφυλακτικότητα, οδηγώντας Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες να κάνουν ένα βήμα πίσω και να «παγώσουν» τις επενδύσεις τους, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που πήραν το ρίσκο και υλοποίησαν τον σχεδιασμό τους. 
Η κυβέρνηση, υπογραμμίζουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, έχει και πάλι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Από την ταχύτητα που θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία, προκειμένου να εκταμιευθεί η πολυπόθητη δόση αλλά και από τη βούλησή της να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις θα κριθεί, εάν θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία ή θα την αφήσει και πάλι να πάει χαμένη, με δραματικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.
Νίκος Βασιλείου, Bright
Νίκος Βασιλείου, Bright
Νίκος Βασιλείου, Bright
«Αλλαγή πολιτικής, με ανανέωση προσώπων»
Η αλλαγή πολιτικής που χρειάζεται η ελληνική οικονομία εκτιμάται πως πρέπει να συνδυαστεί και με αλλαγή προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. 
«Η αγορά περιμένει ανανέωση νοοτροπίας και προσώπων στα κρίσιμα υπουργεία, τα οποία θα αναλάβουν την ευθύνη να επισπεύσουν το κυβερνητικό έργο μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους Θεσμούς και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της χώρας», υπογραμμίζει ο Νίκος Βασιλείου της Bright, τονίζοντας πως υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου. 
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, πέραν του ανασχηματισμού χρειάζεται μια «εθνική συμμαχία» για να φύγει η Ελλάδα προς τα μπροστά και να ξεφύγει οριστικά από το τέλμα, στο οποίο έχει βυθιστεί, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Κυριάκος Λουφάκης πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Κυριάκος Λουφάκης
πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Κυριάκος Λουφάκης πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Προσδοκίες για αλλαγή κλίματος
Αν και θα έπρεπε να έχει κλείσει πολύ πιο νωρίς είναι θετική. Δημιουργεί προσδοκίες για αναστροφή της οικονομίας και τερματίζει την αβεβαιότητα που ταλανίζει τη χώρα εδώ και πολύ καιρό. Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα που περιλαμβάνει, σίγουρα θα επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη. 
Τώρα, πρέπει η κυβέρνηση να εστιάσει στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και παράλληλα να αποκλιμακωθεί η φορολογία, η οποία είναι υπερβολικά υψηλή και υπονομεύει την ανάκαμψη. Παράλληλα, πλήττει την κατανάλωση, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα ταμεία του κράτους, ενώ διώχνει στο εξωτερικό αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αναζητά καλύτερους μισθούς και επαγγελματική προοπτική.
Γιάννης Αλιγιζάκης Πρόεδρος Συνδέσμου  Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος
Γιάννης Αλιγιζάκης Πρόεδρος Συνδέσμου
Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος
Γιάννης Αλιγιζάκης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος
«Κλειδί» οι νέες επενδύσεις
Η συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά. Σαφέστατα και θα συμβάλει στην αλλαγή της ψυχολογίας που θα βελτιώσει την αγορά. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά η συμφωνία βασίζεται σε υφεσιακά μέτρα. Χωρίς μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. 
Εάν η συμφωνία δεν συνδυαστεί με την υλοποίηση από την υλοποίηση νέων δημόσιων έργων, την αναθέρμανση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως την έναρξη του project στο Ελληνικό και κάποιες φοροελαφρύνσεις δεν πρόκειται να βγούμε από τη στενωπό. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μόνο την αλλαγή της ψυχολογίας, η οποία δεν αρκεί από μόνη της. Πρέπει να γίνουν και τα επόμενα βήματα.
Νίκος Kαραγεωργίου  Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανικών Επώνυμων Προϊόντων
Νίκος Kαραγεωργίου
Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανικών Επώνυμων Προϊόντων
Νίκος Kαραγεωργίου Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανι κών Επώνυμων Προϊόντων
Η υπερφορολόγηση «πνίγει» την αγορά
Η συμφωνία κρίνεται κατ΄ αρχήν θετική, ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο, γιατί τα μέτρα υπερφορολόγησης τα οποία προβλέπονται θα αποστραγγίσουν και την τελευταία ικμάδα της πραγματικής οικονομίας, κλείνοντας επιχειρήσεις και αυξάνοντας την ανεργία.
Περαιτέρω, απομακρύνεται και η πιθανότητα να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του Σόιμπλε. Η προσδοκία λοιπόν για εισροή χρημάτων στη χώρα μας δεν φαίνεται στον ορίζοντα, οι δε πολυ-αναμενόμενες επενδύσεις, οι οποίες θα τόνωναν οικονομία και απασχόληση, παγώνουν, και μετά τις περιπέτειες της επένδυσης στο Ελληνικό, όπου η τελευταία είδηση είναι ότι μετά τα δασικά κλπ το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει διατηρητέα τα κτίρια του παλαιού αεροδρομίου! «Δει δη χρημάτων» αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να μην φτάσουν ποτέ!!
Σίμος Αναστασόπουλος  Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Σίμος Αναστασόπουλος
Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Σίμος Αναστασόπουλος Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Χρειάζονται έργα, όχι λόγια
Η συμφωνία που έκλεισε είναι θετική. Απομακρύνει την αβεβαιότητα και ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος και το QE. Δεν αρκεί όμως για να έρθει η ανάπτυξη. Η επιχειρηματικότητα στη χώρα είναι ακόμη σε πολύ δύσκολη θέση... έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει ?κόκκινα δάνεια?, capital controls και υπέρμετρη φορολόγηση. Η αγορά σήμερα στενάζει και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια επιφυλακτικότητα στη λήψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών. 
Το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Και αυτό δεν γίνεται με λόγια. Γίνεται με έργο. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την αγορά και να υλοποιηθούν απρόσκοπτα και ταχύτατα οι αποκρατικοποιήσεις. Ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την συμφωνία, όμως χρειάζεται να γίνουν και τα επόμενα βήματα για να ξεκινήσει ένας νέος ενάρετος κύκλος.
• Χωρίς ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας και κίνητρα για νέες επενδύσεις, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας
• Οι υψηλοί συντε- λεστές φορολόγησης που έχουν επιβληθεί στον όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρε-σίες αποτελούν αναστα-λτικό παράγοντα