Απρίλιο τα σπουδαία στην αξιολόγηση


Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Με σημαντικά μέτωπα να ...

παραμένουν, ακόμη, ανοικτά, και χωρίς να αναμένεται, με τα σημερινά δεδομένα, τεχνική συμφωνία στο Eurogroup τη Δευτέρα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να πυκνώσουν οι ? εξ αποστάσεως - επαφές κυβέρνησης και δανειστών. Στόχος είναι τη Δευτέρα, στο Eurogroup, να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος σε σημαντικά πεδία της διαπραγμάτευσης, ώστε το Eurogroup να στείλει ένα θετικό σήμα για τη δυναμική των συζητήσεων, που θα συνεχιστούν έως την επίτευξη συμφωνίας. 
Εν τω μεταξύ χθες, «φωτιές» άναψε έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κ. Ντάισελμπλουμ προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου έκανε λόγο για εφαρμογή των αντίμετρων μόνο όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων, μαζί με το εργασιακό είναι τα δύο σημαντικότερα πεδία όπου αναζητείται συμβιβασμός με τους πιστωτές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία καταγράφει καθυστερήσεις, εντείνοντας την αγωνία για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. 
Όπως έχει γράψει η «Η» ανάλογα με την πρόοδο των συζητήσεων τις επόμενες μέρες, μέσω τηλεδιασκέψεων, σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, δεν αποκλείεται να υπάρξει λίγο πριν το Eurogroup, συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, όπως έχει γίνει άλλωστε και στο παρελθόν υπό την «αιγίδα» του Γ. Ντάισελμπλουμ, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Θεσμών, ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις.
Χθες σε ερώτηση για την ελληνική αξιολόγηση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αν. Μπράιτχαρντ δήλωσε πως σε συνέχεια της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι ομάδες των Θεσμών έχουν επιστρέψει στις έδρες τους, και οι επαφές ενόψει του Eurogroup, λαμβάνουν χώρα τόσο στην Αθήνα, όσο και από τις έδρες των Θεσμών.
Η κ. Μπράιτχαρντ, υπογράμμισε πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό, αποφεύγοντας όμως να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας.
Το δημοσιονομικό πακέτο, που περιλαμβάνει περικοπές σε συντάξεις και σε αφορολόγητο, που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019 και συνολικού ύψους έως 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ περίπου, αλλά και οι αλλαγές στο εργασιακό θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα, οι επικεφαλής των Θεσμών για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο Απρίλιος θεωρείται και είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές. Πέραν της άτυπης συνόδου του Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, κρίσιμες αναμένεται να είναι οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο διάστημα 17 ? 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, καθώς δύο ζητήματα παραμένουν ανοικτά: Ο τρόπος που θα συμμετάσχει τώρα, το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πιθανόν σύμφωνα με πληροφορίες με συμβολική χρηματοδότηση της τάξης των 5 δισ. ευρώ, και η συμφωνία για το χρόνο διάρκειας του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ (3 ή 5 χρόνια που φέρονται να είναι τα επικρατέστερα σενάρια) και του τρόπου με τον οποίο θα επέλθει συμβιβασμός για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Εν τω μεταξύ χθες, διαδοχικές συναντήσεις με την πρέσβη της Μ. Βρετανίας και τον πρέσβη της Ολλανδίας είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κατά την διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η αναγκαιότητα της ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. 
Ειδικότερα, με την πρέσβη της Μ. Βρετανίας κ. Σμιθ, συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές υποστήριξης και ενδυνάμωσης ?των στενών οικονομικών δεσμών των δύο χωρών με έμφαση στην προσέλκυση βρετανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνάντηση με τον Ολλανδό πρέσβη, επιβεβαιώθηκαν οι καλές διμερείς σχέσεις και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ολλανδία εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Επαφές
Σε ερώτηση για την ελληνική αξιολόγηση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αν. Μπράιτχαρντ δήλωσε πως σε συνέχεια της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι ομάδες των Θεσμών έχουν επιστρέψει στις έδρες τους, και οι επαφές ενόψει του Eurogroup, λαμβάνουν χώρα τόσο στην Αθήνα, όσο και από τις έδρες των Θεσμών.
Συναντήσεις
Εν τω μεταξύ χθες, διαδοχικές συναντήσεις με την πρέσβη της Μ. Βρετανίας και τον πρέσβη της Ολλανδίας είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η αναγκαιότητα της ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.