Η οικονομία κινδυνεύει να πέσει εκ νέου σε τέλμα


Για ντόμινο αρνητικών ...

εξελίξεων στην οικονομία εξ αιτίας των καθυστερήσεων, προειδοποιεί ο ΣΕΒ, καθώς εντείνονται οι πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα και όλο και πιο φανερή γίνεται η δυστοκία της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 
Η πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αντιστραφεί και η οικονομία να πέσει εκ νέου σε τέλμα, αναφέρουν οι αναλυτές του ΣΕΒ στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου, που κυκλοφόρησε χθες. Τονίζουν ότι ζητούμενο παραμένει η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ομαλά η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος προσαρμογής.
«Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία μπορεί να πυροδοτήσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.
Αβεβαιότητα 
Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα, όπως καταγράφεται στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο του 2017, ενώ η αγορά έδειξε να τηρεί στάση αναμονής με μεικτές τάσεις να διαμορφώνονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ:
To οικονομικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο τον Ιανουάριο 2017, στις 95,1 μονάδες, με τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών κυρίως στο λιανικό εμπόριο να αντισταθμίζει την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -67,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 64,4 τον Δεκέμβριο 2016, ως αποτέλεσμα της αυξημένης απαισιοδοξίας των νοικοκυριών, κυρίως για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ανεργίας και την αποταμίευση.
Η ανοδική πορεία των εξαγωγών αγαθών, εξαιρουμένων των καυσίμων ανακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2016, έπειτα από πέντε συνεχείς μήνες θετικής μεταβολής. Η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής (πλην καυσίμων) επίσης ανακόπηκε τον Δεκέμβριο 2016. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων φαίνεται ότι εξακολουθούν να συμβάλουν στην επιδείνωση των εισπράξεων από υπηρεσίες, ιδίως μεταφορές, ενώ η άνοδος των τουριστικών αφίξεων δεν συνοδεύεται από ενίσχυση των τουριστικών εσόδων
Παρά την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία παρουσιάζει αυξητική τάση από τον Μάιο του 2016. O όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε τον Νοέμβριο 2016 με τον γενικό δείκτη, εξαιρουμένων των καυσίμων να κινείται σε θετικό έδαφος για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, καλύπτοντας τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου.
Οι τουριστικές αφίξεις συνέχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο, γεγονός που καταδεικνύει τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Επιπρόσθετα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9% στο σύνολο του 2016 σε σχέση με το 2015.