Ανακατάληψη με νεκρούς αμάχους στο ανατολικό Χαλέπι


Έπεσε χθες το βράδυ ...


η αυλαία για τους Σύρους αντικαθεστωτικούς στο Ανατολικό Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Σύμφωνα με τον Τσούρκιν, ο κυβερνητικός στρατός πήρε υπό τον έλεγχό του τους εναπομείναντες θυλάκους των ανταρτών και οι μάχες σταμάτησαν.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε την τελευταία ώρα, οι στρατιωτικές ενέργειες στο Ανατολικό Χαλέπι έχουν λήξει. Ο κυβερνητικός στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής», δήλωσε ο Τσούρκιν προς το τέλος της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Συριακό. 

Είχε προηγηθεί συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για άνοιγμα διαδρόμου που θα επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση των εγκλωβισμένων αμάχων και των ανταρτών από την πόλη. Χθες το βράδυ, δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε αντάρτες να επιβιβάζονται σε λεωφορεία, στις πύλες της πόλης, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία της εκεχειρίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία, εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν σημαίνει τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία.

Πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, τον Μάρτιο του 2011, το Χαλέπι αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό συριακή πόλη και το κυριότερο οικονομικό κέντρο της χώρας. Η εκδίωξη των ανταρτών από θέσεις που κρατούσαν από το 2012 αλλάζει τα δεδομένα του συριακού εμφυλίου.

Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα πιθανά αντίποινα του συριακού στρατού στη «γωνιά της κόλασης» όπου παρέμεναν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι. «Μέχρι χθες (Δευτέρα) το απόγευμα, λάβαμε πληροφορίες ότι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 82 πολίτες, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και 13 παιδιά, σε τέσσερις διαφορετικές συνοικίες», δήλωσε ο Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου. 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά του Ανατολικού Χαλεπίου έκρουσε η UNICEF, αναφέροντας, σε ανακοίνωσή της, ότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν παγιδευθεί σε κτίριο που πολιορκείται από κυβερνητικές δυνάμεις. «Το Χαλέπι θα προστεθεί στα συμβάντα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το σύγχρονο κακό και κηλιδώνουν τη συνείδησή μας επί δεκαετίες: Χαλάμπτσα, Ρουάντα, Σρεμπρένιτσα και τώρα Χαλέπι», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζεΐντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να επαναληφθούν ανάλογες εγκληματικές ενέργειες αντεκδίκησης σε άλλες πόλεις που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης ή του Ισλαμικού Κράτους. 

«Η συντριβή του Χαλεπίου, το ανυπολόγιστα τρομακτικό τίμημα για τον λαό του, η αιματοχυσία, η αδικαιολόγητη σφαγή ανδρών, γυναικών και παιδιών, η καταστροφή – και είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος αυτής της ανελέητης σύγκρουσης», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.


Χθες το βράδυ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα στήσει καταυλισμό για 80.000 πρόσφυγες από το Χαλέπι.