Λίνα Μενδώνη:Πολιτική απόφαση το φρένο στην Αμφίπολη


Του Γιώργου Ροδάκογλου
«Η αναστολή των ...

εργασιών στον τύμβο Καστά είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης καθαρά πολιτικής» απάντησε η πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση που της τέθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης του "Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση"στην Καβάλα.
«Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση είχε τεθεί απένατι στην συγκεκριμένη έρευνα, καθώς την είχε θεωρήσει μέρος αυτού που ονόμαζε success story του Σαμαρά. Το μνημείο στο λόφο Καστά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής, και όχι μόνο, είναι μοναδικό. Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αναπτυξιακός πόρος για τη βόρειο Ελλάδα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Στο ερώτημα, κατοίκου από τη Μεσσολακιά, εάν το «φρένο» που μπήκε στις αρχαιολογικές έρευνες στην Αμφίπολη οφείλεται στο γεγονός συσχέτισης του μνημείου με τον Μέγα Αλέξανδρο, και ότι αυτό είχε ως συνέπεια τη «βίαιη» απομάκρυνση της Κατερίνας Περιστέρη, ξεκαθάρισε:
«Ποτέ κανείς από μας δεν είπε ότι ο μνημείο αυτό ανήκει στον Αλέξανδρο. Δεν υπάρχει πηγή, καμία μαρτυρία που να μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο ισχυρισμό. Αυτές οι ανεξέλεγκτες φήμες υπήρχαν, έντονες μερικές φορές, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2012 και εξής, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο τμήμα του περιβόλου.
Η φημολογία αυτή έκανε κακό στο μνημείο, στον Αλέξανδρο, στην Ελλάδα. Αυτές οι συνομωσιολογικού περιεχομένου φήμες ήταν μία από τις βασικές αιτίες που το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε την μορφή επικοινωνίας που εφαρμόστηκε.
Σε ότι αφορά στην ανασκαφέα, αυτό που ισχυρίζεστε ότι λέγεται, δεν ευσταθεί. Η κυρία Περιστέρη δεν απομακρύνθηκε βιαίως. Όταν ο οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός συμπληρώνει τα προβλεπόμενα από τον εκάστοτε ισχύοντα νόμο έτη υπηρεσίας, σε συνδυασμό με το όριο ηλικίας του, τότε συνταξιοδοτείται. Αυτό συνέβη και με την κα Περιστέρη. Ολοκλήρωσε το χρόνο της ως υπάλληλος του δημοσίου και συνταξιοδοτήθηκε».
Η Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της χαρακτήρισε την Αμφίπολη ως έναν επιπλέον σημαντικό κρίκο ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από μια πολιτιστική διαδρομή που θα φτάνει έως και τη Θάσο.
«Η διαδρομή Αμφίπολη - Καβάλα - Φίλιπποι –Θάσος είναι ένα από τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα δείγματα διαδρομών, που μπορούν να σχεδιαστούν περιφερειακά, διαπεριφερειακά ή και διακρατικά. Χαρακτηριστική, πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα ελκυστική και με εκατομμύρια υποψήφιους επισκέπτες θα μπορούσε να είναι η πορεία του Αποστόλου Παύλου».
Η πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι σε διεθνές επίπεδο οι στατιστικές τεκμαίρουν ότι ο τομέας του Πολιτισμού αναπτύσσει ισχυρότατες αντιστάσεις σε περιόδους κρίσης και ύφεσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση ακολουθεί μια πορεία οπισθοδρόμησης.
Ως παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία προετοιμάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης συστηματικά από το 2011 ως το 2014, «παρέχει τεράστιο πλεονέκτημα στην περιοχή, δημιουργεί εξαιρετικό εργαλείο δημιουργικής πίεσης για την υλοποίηση έργων και δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης, προσδίδει στην περιοχή διεθνή ταυτότητα, brandname».
Παράλληλα έκανε λόγο για εγκληματικές καθυστερήσεις σε μια σειρά έργων και δράσεων, από την αφαίρεση του ασφαλτοτάπητα της παλιάς οδού, που διασπούσε τον αρχαιολογικό χώρο και η οποία τα τελευταία χρόνια καταργήθηκε και την διενέργεια ανασκαφών για την ενοποίηση του χώρου, την αποκατάσταση των βασιλικών και την δημιουργία νέων εισόδων και πλέγματος διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο, ως τις ψηφιακές αποκαταστάσεις των μνημείων και τις αναπαραστάσεις της μάχης
.«Όλα αυτά επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα. Για την ώρα το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού καθεύδει... καθυστερώντας και την Περιφέρεια, που στωικά αναμένει» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη το «κλειδί» ανάπτυξης για τη Μακεδονία έχει κύρια βάση, το πολιτιστικό της απόθεμα σε συνδυασμό με τη στρατηγική προβολής.
«Η αναγνωρισιμότητα και η διεθνής ταυτότητα, που απέκτησε η Αμφίπολη το 2014, εξ αιτίας της αποκάλυψης του μοναδικού μνημειακού συγκροτήματος στο Λόφο Καστά, με τις σφίγγες, τις «καρυάτιδες», το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, προσφέρει προστιθέμενη αξία όχι μόνον στον οικείο Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα των Σερρών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Στην περίπτωση της ανατολικής Μακεδονίας το μνημειακό και περιβαλλοντικό της απόθεμα, σε συνδυασμό με το παγκόσμιο ενδιαφέρον, που προκλήθηκε και συντηρήθηκε χάρει στην στρατηγική της προβολής και επικοινωνίας της ανασκαφής στον Καστά, και το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ενεργό – σημειώνω για το 2015 η Αμφίπολη κατέλαβε την 10η θέση στη μηχανή αναζήτησης της Google- αποτελούν κλειδί για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής».