Βαριές «καμπάνες» 104 και 89 ετών στους δύο ληστές


Συνολική ποινή ...


κάθειρξης 104 και 89 ετών αντίστοιχα επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στους κατηγορουμένους για την κινηματογραφική ένοπλη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο του ξενοδοχείου Creta Maris, τον Ιούνιο του 2015. 

H δίκη αφορούσε σε μία σειρά ληστειών με κορυφαία εκείνη στο πολυτελές ξενοδοχείο, κατά την οποία οι τρεις ένοπλοι στην προσπάθεια διαφυγής τους παγιδεύτηκαν από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας. Τα όσα εκτυλίχθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα παρέπεμπαν σε σκηνές αστυνομικής ταινίας.
Το θρίλερ που σκόρπισε τον τρόμο σε δεκάδες τουρίστες και συνέδρους του ξενοδοχείου είχε αιματηρό φινάλε, με τους αστυνομικούς να πυροβολούν και να τραυματίζουν σοβαρά τους τρεις ληστές, οι οποίοι έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος.
Στο εδώλιο κάθισαν μόνο οι δύο από τους τρεις δράστες, ένας 30χρονος από το Φόδελε και ένας 34χρονος Αρμένιος, καθώς για τον τρίτο, έναν 30χρονο Ζωνιανό, η ποινική διαδικασία έχει ανασταλεί. Ο νεαρός είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και μέχρι σήμερα παραμένει σε κώμα.
Η ποινή που επιβλήθηκε στους κατηγορουμένους είναι κατά συγχώνευση και αφορά μεταξύ άλλων σε τετελεσμένες ληστείες και σε απόπειρες αλλά και στην πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εναντίον αστυνομικών. 
Το μοιραίο βράδυ οι ληστές δεν πρόλαβαν να βγουν από το ξενοδοχείο και βρέθηκαν κυκλωμένοι από αστυνομικούς ειδικών υπηρεσιών. Ο ένας εκ των δραστών άρπαξε έναν εργαζόμενο του ξενοδοχείου και τον κράτησε υπό ομηρεία. Ο τελευταίος κατάφερε να ξεφύγει και σε κλάσματα δευτερολέπτου ξεκίνησε ένας καταιγισμός πυρών, με τους τουρίστες να τρέχουν πανικόβλητοι να προστατευθούν.