Κρίσιμη αναμένεται η ...
αυριανή, δεύτερη κατά σειρά, διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς οι ανώτατοι δικαστικοί πρόκειται να αποφανθούν για το πρώτο στάδιο που αφορά θέματα παραδεκτού των προσφυγών, προκειμένου να μπορέσει το δικαστήριο να εισέλθει στην ουσία των κρινόμενων θεμάτων.
Τα τυπικά αυτά θέματα, απασχόλησαν χθες, Τετάρτη, επί τέσσερις και πλέον ώρες τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, καθώς το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο, πριν αποφανθεί για το αν είναι συνταγματικός η όχι ο νόμος Παππά, να κρίνει αν οι προσφυγές των καναλιών δεν πάσχουν νομικά και να τις κάνει δεκτές ή να τις απορρίψει.
Αν συμβεί το δεύτερο, απορριφθούν οι προσφυγές, τότε το δικαστήριο δεν θα προχωρήσει και δεν θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή δεν θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Σε αντίθετη περίπτωση, τότε και αύριο δεν αποκλείεται να αρχίσει η διάσκεψη να ασχολείται με τα μείζονα θέματα αντισυνταγματικότητας που έχουν τεθεί, για τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αλλά και τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή διάσκεψη, ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου πρότεινε την απόρριψη των προσφυγών, θέμα που θα απασχολήσει και αύριο τους ανώτατους δικαστικούς. Πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι κατά τη χθεσινή διάσκεψη σημειώθηκε ένταση μεταξύ του εισηγητή και μελών του δικαστηρίου.
Σε κάθε περίπτωση, αν το δικαστήριο μπει στην ουσία των θεμάτων που έχουν τεθεί με τις προσφυγές για αντισυνταγματικές πτυχές του νόμου Παππά, ενδέχεται οι διασκέψεις να είναι περισσότερες από δύο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα της συνταγματικότητας θα κριθεί εκ νέου στις 13 Ιανουαρίου οπότε και θα εκδικαστεί στο ΣτΕ νέο πακέτο προσφυγών.