Ουγγαρία: Πιθανή ακύρωση του δημοψηφίσματος λόγω χαμηλής συμμετοχής


Oι Ούγγροι πολίτες ...

αναμένεται να απορρίψουν το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ στο σημερινό δημοψήφισμα, ωστόσο τα ποσοστά συμμετοχής ενδέχεται να είναι τόσο χαμηλά που θα καταστήσουν άκυρη την ψηφοφορία, καθώς δεν επετεύχθει το ελάχιστο όριο της συμμετοχής (50%), προς απογοήτευση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Με καταμετρημένο το 94,8% των ψήφων, το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται στο σημερινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είναι: το 98,2% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλείτα τον ιστότοπο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.
«Εντυπωσιακό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ επεσήμανε ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Αφού ψήφισε νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε σε δημοσιογράφους ότι θα πάει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίος δεν θέλουμε να ζούμε μαζί», είχε δηλώσει το απόγευμα.
«Όχι» στο σχέδιο μετεγκατάστασης από την πλειοψηφία των ψηφισάντων
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα σήμερα απέρριψαν το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες της τάξης του 45%, όπως εκτιμάται, δεν είναι επαρκές προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.
Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, του Fidesz έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη αφού η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 ώρα Ελλάδας, επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν, ήτοι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.
«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση (μεταναστών)… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη» δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος Γκέργκελι Γκουλίας.
Αργότερα σήμερα αναμένονται δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
«Φιάσκο» της Κυβέρνησης το δημοψήφισμα;
«Νομίζω ότι η συμμετοχή θα ανέλθει σε περίπου 40%, αυτό συνιστά ένα φιάσκο για τον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνηση... » δήλωσε ο Αττίλα Γιούχαζ, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Political Capital.
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές πως τα ποσοστά συμμετοχής θα κυμανθούν μεταξύ 44 έως 46% βασίζονται σε στοιχεία που είναι προς το παρόν διαθέσιμα.
Και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.