Ραντεβού στον αέρα για τους πρωταθλητές του Skate


Τους συναντάς συνήθως ...


βράδυ στην πλατεία Συντάγματος ή στα σκαλάκια της Ομόνοιας.

Αραγμένοι με μια μπίρα και το skateboard δίπλα, που σε λίγο θα πάρει «φωτιά» από αεροπλανικές φιγούρες στη νύχτα. «Κάποιοι παππούδες γουστάρουν που μας βλέπουν.

Σταματούν και μας ζητούν να κάνουμε κάποιο ωραίο κόλπο, άλλοι μας βρίζουν ότι σπάμε τα μάρμαρα», λένε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η skate κουλτούρα έχει ριζώσει πλέον στη χώρα μας. Αυτό που θα συμβεί σήμερα το μεσημέρι στο Μαρούσι είναι ενδεικτικό: Οι καλύτεροι skaters της Ελλάδας θα αναμετρηθούν μεταξύ τους σε ένα εντυπωσιακό street skate contest που θα πραγματοποιηθεί στο ειδικά διαμορφωμένο πάρκο επί των οδών Αμαρυσίας Αρτέμιδος και Πιτταρά.

Ο νικητής θα βραβευθεί με χρηματικό ποσό και θα λάβει μέρος στον πανευρωπαϊκό τελικό Vans Shop Riot 2016 που διοργανώνεται από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στο Κασκάις της Πορτογαλίας. Παράλληλα με το διαγωνιστικό κομμάτι οποιοσδήποτε μπορεί να διασκεδάσει «πλανάροντας» ελεύθερα στην πίστα.

Τα παιδιά με τις σανίδες κυκλοφορούν παντού, οι περισσότεροι, όμως, γνωρίζουμε λίγα για αυτά.

Πόσοι, για παράδειγμα, έχουν ακούσει ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν τους αγαπημένους προορισμούς για skate πανευρωπαϊκά λόγω του άπλετου μαρμάρου που υπάρχει στους δημόσιους χώρους της και στα προαύλια των εκκλησιών;

Σε σελίδες αμερικανικών περιοδικών φιγουράρουν πλέον συχνά φωτογραφίες με skating από την Ελλάδα. Κορυφαία επιλογή -λένε όσοι γνωρίζουν- ο Αγιος Νικόλαος του Πειραιά, διάσημος στους απανταχού φαν του είδους. Κάθε οργανωμένος σκεϊτάς που επισκέπτεται τη χώρα μας, θα δοκιμάσει το προαύλιό του. «Το μάρμαρο, τα σίδερα, τα σκαλιά του είναι ιδανικά γι' αυτήν τη δουλειά», εξηγεί στο «Εθνος» ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνες skaters, ο Giorgio Armani Ζάβος που θα διαγωνιστεί σήμερα το μεσημέρι στο Μαρούσι με την ομάδα Μicroxtreme. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βανκούβερ, έπειτα στο Περιστέρι, πλέον κάτοικος Εξαρχείων, ανέβηκε για πρώτη φορά στη σανίδα σε ηλικία δέκα ετών. Δεν ξανακατέβηκε ποτέ. Κάνοντας skate επί οκτώ ώρες την ημέρα για χρόνια, έφτασε σήμερα όντας 27 ετών να ζει από το χόμπι του, να έχει χορηγούς και χιλιάδες followers στα social media.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ελληνες skaters έχουν ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια», εξηγεί. «Μαζί με τους Ισπανούς και τους Αγγλους ξεχωρίζουν στον χάρτη. Μπορεί το skate να ξεκίνησε από την Αμερική, όμως στην Ευρώπη γίνεται με διαφορετικό στυλ και αρέσει περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή στην Αμερική έχει παντού πάρκα, ενώ, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν πάρκα, έχει αναπτυχθεί το skate στους δρόμους. Ετσι γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Λιγότερο αθλητικό και περισσότερο δημιουργικό και ?καλλιτεχνικό?. Χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται οργανωμένα με το skating στην Ελλάδα».

Ο Giorgio Armani Ζάβος σε εντυπωσιακά κόλπα με τη σανίδα. Ανέβηκε για πρώτη φορά στη σανίδα σε ηλικία δέκα ετών και δεν ξανακατέβηκε ποτέ. Σήμερα θα διαγωνιστεί στο Μαρούσι με την ομάδα Μicrox-treme

Ο Giorgio Armani Ζάβος σε εντυπωσιακά κόλπα με τη σανίδα. Ανέβηκε για πρώτη φορά στη σανίδα σε ηλικία δέκα ετών και δεν ξανακατέβηκε ποτέ. Σήμερα θα διαγωνιστεί στο Μαρούσι με την ομάδα Μicrox-treme

Είναι κάτι που συνήθως γίνεται με παρέα. Μια δραστηριότητα κοινωνική, μια εικόνα από τη ζωή του δρόμου. «Μπορείς να πας και μόνος σου αλλά δεν χρειάζεται», λέει ο Girogio. «Στη δική μου παρέα ο ένας είναι από το Ιράκ, εγώ γεννήθηκα στον Καναδά, ένας άλλος είναι από κάποιο χωριό. Οπότε έτσι ανοίγει το μυαλό σου. Σκέφτεσαι διαφορετικά για τον κόσμο, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν είσαι απομονωμένος σε μία πίστα, συνδέεσαι με ανθρώπους. Στις μικρές ηλικίες οι παρέες φτιάχνονται συνήθως από τη γειτονιά.

Μετά μεγαλώνοντας αρχίζεις να ταξιδεύεις λίγο περισσότερο στην Αθήνα, γνωρίζεις κόσμο κι από άλλες περιοχές, δικτυώνεσαι με την κοινότητα των skaters. Οι περισσότεροι σκεϊτάδες είναι ευγενικοί άνθρωποι και δένεσαι εύκολα μαζί τους».
«Το skate έγινε μόδα»

Παρά τις επιτυχίες του, ο Giorgio Armani Ζάβος εξηγεί ότι δεν είδε ποτέ το skating ως δουλειά. «Βγαίνω, κάνω ό,τι γουστάρω και συνεχίζω να το κάνω ακόμη κι αν δεν πληρώνομαι γι' αυτό. Γιατί με την κρίση έχουν στενέψει τα πράγματα...», σημειώνει. «Είχε όμως και ένα θετικό. Κάποια στιγμή το skate έγινε μόδα. Σήμερα πλέον έφυγε το ψεύτικο και αυτοί που απέμειναν να ασχολούνται το αγαπούν πραγματικά. Μπορεί να μην κάνω οκτώ ώρες την ημέρα γιατί το σώμα μου πλέον διαμαρτύρεται ευκολότερα, όμως είναι η καθημερινότητά μου και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει...».

«Το να είσαι skater δεν σημαίνεις απλώς ότι κάνεις skate, σημαίνει ότι έχεις μια συγκεκριμένη νοοτροπία, αυτό που λέμε την κουλτούρα του δρόμου. Ο δρόμος είναι το σπίτι σου και όχι με την κακή έννοια, όπως νομίζουν κάποιοι που παρεξηγούν τους σκεϊτάδες. Για παράδειγμα: Είμαι 28 χρονών, εργάζομαι κανονικά, θέλω να είμαι σοβαρός στη δουλειά μου. Μετά το 8ωρο παίρνω το σανίδι, βγαίνω και κάνω skate. Το κάνω επειδή με εκφράζει, επειδή είναι τρόπος ζωής...».

Με τα λόγια αυτά ο Πέτρος Εμμανουηλίδης ή Petran, ένας από τους γνωστότερους riders που θα συμμετάσχουν σήμερα στο contest με την ομάδα Ministry of Concrete, περιγράφει τη φιλοσοφία του skating. «Το διαφορετικό αυτού του διαγωνισμού είναι ότι αναδεικνύει το νούμερο 1 συστατικό της κουλτούρας του skate, την ομαδικότητα.

Γιατί αγωνιζόμαστε σε ομάδες και όχι ατομικά. Η κάθε ομάδα εκπροσωπεί ένα τοπικό κατάστημα και το contest προωθεί την ιδέα τού να ενισχύει ο καθένας το τοπικό του skate shop και όχι ένα μόνο μαγαζι.

Μέσα στη δύσκολη φάση της κρίσης χρειάζεται συλλογικότητα. Αυτό είναι το skate άλλωστε. Θέλει παρέα, θέλει πώρωση, θέλει ομαδικότητα που είτε θα σου δώσει στο τέλος μια φιλία είτε θα σου χαρίσει την επικοινωνία της στιγμής».

Ο Πέτρος ξεκίνησε το skate σε ηλικία 13 ετών. Σε μια ηλικία που ξεκινούν οι περισσότεροι. «Οταν δεν είχαμε υποχρεώσεις ξεκινούσαμε το πρωί και σταματούσαμε το βράδυ. Ακόμη και σήμερα όταν έχω ρεπό μπορεί να το κάνω». Αλλωστε, όπως εξηγεί, στο skateboarding δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια. «Μπορείς να το κάνεις όσο το αντέχεις και το θες. Αν ρίξεις μια ματιά στους riders του εξωτερικού θα δεις ότι υπάρχουν 45άρηδες και μεσήλικες οι οποίοι συνεχίζουν ακόμη να κάνουν skate. Το θέμα είναι να περνάς ωραία. Ο βασικός στόχος του δεν είναι η εξέλιξη αλλά το να περνάς καλά».

Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει τους Ελληνες σκεϊτάδες από άλλους του εξωτερικού; Ο Πέτρος είναι κατηγορηματικός: «Στο skating δεν υπάρχει εθνικότητα. Το μόνο που σε χαρακτηρίζει είναι το προσωπικό σου στυλ, τα ερεθίσματά σου, η μουσική που ακούς. Γενικά το αίσθημα της μουσικής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αλλιώς κάνει skate κάποιος που ακούει ραπ και αλλιώς κάποιος που ακούει ροκ», εξηγεί δίνοντας το προσωπικό του στίγμα: Ατόφιο ροκ...

Ο ίδιος έχει διακριθεί αρκετές φορές σε διαγωνισμούς skating. «Εχει τύχει», λέει με σεμνότητα. «Αλλες φορές έχεις τα πάνω σου, άλλες τα κάτω σου. Δεν είναι ευχαρίστηση μόνο η διάκριση. Το κάνω επειδή το γουστάρω. Είτε είσαι επαγγελματίας είτε άμαθος, η ουσία είναι να περνάς καλά». Αυτή είναι η προσδοκία του και για το σημερινό contest: «Να περάσουμε καλά, να χώσουμε αλήτικο skateboarding και να κερδίσει ο καλύτερος...».

Την ευθύνη για τη διοργάνωση του street skate contest που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.00 στο Μαρούσι έχει η εταιρεία Vans, γνωστή για τα είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ skating και street culture που διαθέτει. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που λαμβάνει χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντίστοιχα contests είχαν διοργανωθεί σε άλλες πόλεις της γηραιάς ηπείρου.

Οι skaters που διακρίθηκαν θα δώσουν τη μάχη του τελικού στην Πορτογαλία. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ανήκουν σε διμελείς ή τριμελείς ομάδες που σχηματίστηκαν από οκτώ καταστήματα με είδη scating που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και λειτουργούν ως χορηγοί τους.

Στη νικήτρια ομάδα θα απονεμηθεί βραβείο 1.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ παράλληλα θα βραβευτούν οι ικανότητες των καλύτερων riders στο Monster Energy best trick με έπαθλο 300 ευρώ.
Κατερίνα Ροββά