Εξηγήσεις και ονόματα


Για δεύτερη, συνεχόμενη μέρα, η ...
αντιπολίτευση ζητάει τα ονόματα των φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από την κυπριακή εταιρεία offshore - κατέχει ποσοστό λίγο μικρότερο από το 3% των μετοχών της ΑΥΓΗΣ - και η κυβέρνηση αποφεύγει την απάντηση, περιοριζόμενη απλώς στο ότι δεν πρόκειται για offshore και δεν υπάρχει «τίποτα σκοτεινό και περίεργο» στην υπόθεση.
Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε χθες στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την Υγεία, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκη Κεραμέως να επισημαίνει πως «από την τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής φάνηκε ότι το τριγωνικό μοντέλο ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες ευδοκίμησε σε ΣΥΡΙΖΑ και εφημερίδα ΑΥΓΗ». Η ίδια μάλιστα χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΥΓΗΣ πως δεν αποκαλύπτει τα ονόματα πίσω από την κυπριακή εταιρεία για να μην προκληθεί θόρυβος.

Τα ονόματα των φυσικών προσώπων της εταιρείας αξίωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για «μείζον ζήτημα». «Γιατί δεν λέτε το όνομα; Η νομοθεσία επιβάλει την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου. Είστε εκτεθειμένοι. Κρύβετε κανένα; Φοβάστε κάτι; Τι έχει συμβεί;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Λοβέρδος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και στο θέμα του ελέγχου του πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες, υπογραμμίζοντας ότι θα αφορά μόνο στην πρώτη δόση και όχι στο σύνολο του ποσού.

Στο θέμα της offshore αναφέρθηκε όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού. «Ποιος κρύβεται πίσω από την offshore; Γιατί δεν μας το λέτε; Τι φοβάστε; Εσείς δεν καίγεστε να το μάθετε;» είπε ο Γιώργος Αμυράς, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει το «κρυφτό».

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ήρθε μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ήταν εκτός θέματος. Ο Χρήστος Μαντάς είπε πως του κάνει εντύπωση ότι «στην σημερινή κουβέντα κάποιοι ανακάλυψαν την ΑΥΓΗ που έχει βαριά κληρονομιά και πορεία, που θέλουν τάχα να δείξουν ότι έχει σκοτεινά σημεία. Οι ίδιοι της συστημικής αντιπολίτευσης μας απείλησαν ότι αν πούμε για θαλασσοδάνεια εντός Βουλής θα είμαστε ψεύτες... Έλεος!».