Ύποπτη διάρρηξη στο σπίτι του πρώην Αττικής Παντελεήμονος.


Του Σωτήρη Τζούμα

Είναι άδικο για έναν ...


άνθρωπο μετά από τα τόσα που υπέστη εν ζωή- -έστω και αν τα περισσότερα ήταν με δική του υπαιτιότητα — να ταλαιπωρείται και να διασύρεται ακόμη και μετά θάνατον.

Και είναι δυο φορές άδικο, ακόμη και οι δικοί του άνθρωποι να συμπράττουν σε αυτό τον διασυρμό, εξαιτίας της πλεονεξίας και της απληστίας που τους διακρίνει και συνήθως διέπει τα ανθρώπινα!

Ο λόγος για τον αείμνηστο τελευταίο Μητροπολίτη υπό τον τίτλο Αττικής Παντελεήμονα (Μπεζενίτη),έναν ικανό και χαρισματικό Ιεράρχη, που άφησε, όμως,τα ελαττώματά του (πλεονεξία, τσιγκουνιά κλπ.) να υπερβούν τις αξίες του, γιαυτό και κατέληξε τόσο άδοξα.

Και δεν τον έφταναν αυτά που πέρασε όσο ζούσε, έπρεπε να υποστεί και μετά θάνατον, νέον εξευτελισμό!

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στον «Εξάψαλμο» πριν λίγο καιρό, η οικία στην οποία διέμενε στην Αγία Παρασκευή και στην οποία εφυλάσσονταν μέχρι πρότινος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ωσάν θησαυροφυλάκιο, όλα τα υπάρχοντά του, διερρήχθη όλως αιφνιδίως!

Έτσι τουλάχιστον, εδήλωσαν στην Αστυνομία οι οικείοι του , δηλαδή η αδελφή του, η οποία διαμένει σε παρακείμενο οίκημα και οι δύο ανηψιοί του και απόλυτοι κληρονόμοι των εκατομμυρίων ευρώ που είχε ….μαζέψει για μία ώρα ανάγκης και είχε φροντίσει να περάσουν σε αυτούς, πρό του θανάτου του.

Στο σημείο αυτό πρέπει να θίξουμε,έστω ακροθιγώς αυτή τη στιγμή, οτι την εποχή που μεταβίβασε τα αμύθητα ποσά που συνέλεξε στα ανήψια του, είχε περιπέσει με απόφαση της Συνόδου στην τάξη των Μοναχών και με βάση τους Ιερούς Κανόνες, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ευρίσκοντο στην κατοχή του(χρήματα,σπίτια,άμφια, εγκόλπια κλπ) θα έπρεπε να περάσουν στην Ιερά Μονή της μετανοίας του, δηλαδή στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου Χίου. Αλλά για το θέμα αυτό βάζουμε προς το παρόν άνω τελεία και θα επανέλθούμε!

Για το θέμα της διάρρηξης οι πληροφορίες λένε ότι εντός του σπιτιού του, είχε δημιουργήσει ένα απροσπέλαστο θησαυροφυλάκιο με ξεχωριστή τεθωρακισμένη μεσόπορτα και διπλούς τοίχους.

Εκεί μέσα εφυλάσσονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα εγκόλπια και οι Σταυροί,οι Μίτρες,οι πομαντορικοί ράβδοι και άλλα πολύτιμα και ιερά σκεύη που ευρίσκονταν στην κατοχή του καθ´όλα τα έτη της Αρχιερωσύνης του( από το 1976 που εξελέγη Ζακύνθου έως το τέλος του).

Μεταξύ των σπουδαίων αυτών πραγμάτων περιλαμβάνονταν , δυστυχώς, το εγκόλπιο του μεγάλου Αγίου του αιώνα μας, του Αγίου Νεκταρίου (το οποίο είχε υφαρπάξει παρανόμως και παρατύπως από την Χίο, τα έτη της παντοδυναμίας του), το χρυσοκέντητο, μοναδικό σε κάλλος επιγονάτιον του Αγίου Ανθίμου του Χίου- έργο των πρώτων μοναχών της Μονής Βοηθείας( το οποίο είχε πάρει για να επιμεληθεί κάποιες φθορές του και έκτοτε δεν το επέστρεψε ποτέ προφασιζόμενος– άκουσον άκουσον– οτι δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκευή του), η σπουδαία και με χρυσοκέντητους πόλους Μίτρα του Μακαριστού Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη κ. ά. Εξαφανίστηκαν όλα!

Σύμφωνα με πληροφορίες ευρέθησαν μόνον περί τις 80 πλήρεις Αρχιερατικές στολές και λοιπά άμφια .Ενώ οι στολές του,όπως ο ίδιος επαίρονταν μέχρι τας δυσμάς του βίου του, είχαν ξεπεράσει τις 140.

Πού πήγαν οι υπόλοιπες; Και γιατί αυτοί που έκλεψαν τα εγκόλπια άφησαν επιλεκτικά τις 80 και γιατί δεν τις πήραν οι διαρρήκτες;

Οι κληρονόμοι μετά το συμβάν αυτό και την γνωστοποίησή του στην Αστυνομία( για να διασφαλίσουν προφανώς τα νότα τους) εκάλεσαν δύο ιερείς που επρόσκειντο στον αείμνηστο Ιεράρχη και έκαναν αναλυτική καταγραφή των ….αμφίων, τα οποία ευρέθησαν ανέγγιχτα από τους διαρρήκτες. Τα άμφια αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες,μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή Εισοδίων στον Ωρωπό, όπου έχει ταφεί ο αείμνηστος και θα αποτελέσουν αντικείμενο έκθεσης στο Μουσείο που θέλει να δημιουργήσει η αδελφή του και οι λοιποί οικείοι του.

Ωστόσο, το όλο θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται!

Η κακοφορμισμένη πορεία του έχει παρελθόν. Από την πρώτη στιγμή που εγνώσθη η εκδημία του Παντελεήμονος ενώ απολάμβανε το θαλάσσιο λουτρό του στην περιοχή Βγέθι, στην Κερατέα, έγινε λόγος για ύπαρξη διαθήκης και μάλιστα ενός μνημειώδους κειμένου δια του όποίου όριζε εκτελεστές της διαθήκης: τη μία εκ των αδελφών του , έναν κολλητό του κληρικό, ο οποίος υπηρετεί σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου.

Μάλιστα στο ρεπορτάζ που δημοσίευσα τις ημέρες του θανάτου του έκανα αναφορά στην διαθήκη αυτή και σε όσα σπουδαία και συγχωρητικά έγραφε για όλους εκείνους που τον πίκραναν και τον οδήγησαν στην έκπτωση και στην καθαίρεση!

Τη δική του συγνώμη πάντως, για τον σκανδαλισμό που προκάλεσε όπως δεν την ακούσαμε όσο ζούσε, έτσι δεν την είδαμε και γραμμένη κάπου!

Πολύ γρήγορα, όμως, το σενάριο άλλαξε! Η διαθήκη δήθεν δεν ευρέθη ποτέ και επομένως δεν υπήρχαν και εκτελεστές της!

Επομένως η περίφημη διαθήκη δεν ευρέθη για να πληροφορηθούμε εκτός από τα συγχωρητικά λόγια του προς αυτούς που τον πίκραναν ,τί άλλο έγραφε και περιλάμβανε για όλα αυτά που άφηνε πίσω του, δηλαδή τα άμφια, τα εγκόλπια, τις Μίτρες κλπ.

Τα χρήματα που είχε ,τα πέρασε, όπως είπαμε στα δύο ανίψια του, όταν είχε ήδη καθαιρεθεί. Το σπίτι οπου διέμενε και το οποίο βάσει της διαθήκης- φάντασμα που κυκλοφόρησε για λίγο το άφηνε στην εν Αθήναις αδελφή του.Μετά όμως την εξέλιξη οτι δεν υπάρχει διαθήκη το σπίτι αυτό ανήκει στη Μονή της Μετανοίας του. Παρουσιάζουμε το θέμα αυτό και δεσμευόμαστε οτι θα το προχωρήσουμε με όλα τα ένδικα μέσα μας δίνει η Δικαιοσύνη.

Είχαμε ζητήσει πολλές φορές και μάλιστα παρακλητικά και όχι απαιτητικά ως είχαμε το δικαίωμα να πράξουμε, να επιστραφούν στη Χίο το Εγκόλπιο του Αγίου Νεκταρίου και το Επιγονάτιο του Αγίου Ανθίμου( στην Ιερά Μονή της Παναγίας Βοηθείας απ´όπου τα πήρε) και η Μίτρα του αειμνήστου Παντελεήμονος Φωστίνη,στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος Χίου. Δεν το έπραξαν!

Θα πρέπει να πληρώσουν ,λοιπόν, τόσο οι άμεσοι αυτουργοί όσο κσι οι θλιβεροί συνεργάτες τους. Το θέμα δεν θα μείνει εδώ! Έπεται συνέχεια!!