Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Ερντογάν για το προσφυγικό


Τον υποδιπλασιασμό του ...

αριθμού των εκτοπισμένων ανά τον κόσμο μέχρι το 2030 θέτει ως στρατηγικό στόχο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν στη έκκληση που απηύθυνε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη προς τους ηγέτες των χωρών, τους επιχειρηματίες, τις οργανώσεις αρωγής και τους διεθνείς δωρητές που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής (23-24 Μαΐου). «Βρισκόμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό μέλλον...Απευθύνω έκκληση προς εσάς για τον υποδιπλασιασμό του αριθμού των εκτοπισμένων εντός των χωρών τους ανθρώπων, μέσω της δικαιότερης κατανομής των ευθυνών» είπε ο Μπαν Κι-μουν.
Η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στη συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.
«Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: Την οικονομική και την προσφυγική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε στο κέντρο μίας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας». 
Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο στη σύνοδο, «προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: Την ανθρωπιστική κρίση».
Ο κ. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε θερμά τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης και την Τουρκία που τη φιλοξενεί, ανέφερε ότι αυτή η διάσκεψη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά. «Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό το νέο όρμα δεν θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε χωρίς να δημιουργήσουμε, επίσης, ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της» συμπλήρωσε.
«Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» τόνισε και επεσήμανε ότι «από τότε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα οποία κρίνονται όλα τα κράτη». «Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα» ανέφερε για να προσθέσει: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες».
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής και με την Αγκελα Μέρκελ.  Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μπει ένα τέλος στις υποσχέσεις για δωρεές που δεν πραγματοποιούνται, εκτιμώντας ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο σύστημα για να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση προγραμμάτων. «Πολύ συχνά δίνονται υποσχέσεις για δωρεές, όμως τα χρήματα δεν ακολουθούν ώστε να τοποθετηθούν στα προγράμματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι έχουμε ανάγκη ένα «σύστημα που αντέχει, αξιόπιστο».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι όλοι «οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» απέναντι στο θέμα των προσφύγων. «Το σημερινό σύστημα είναι ανεπαρκές...το βάρος φέρουν μόνο ορισμένες χώρες. Ολοι σήμερα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.
«Οι ανάγκες αυξάνονται κάθε μέρα, αλλά όχι αναγκαστικά και οι πόροι», συνέχισε ο Ερντογάν εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι «ορισμένα μέλη της διεθνούς κοινότητας αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους».
Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και μη κυβερνητικές οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη, που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο τη βελτίωση της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών κρίσεων που προκαλούνται από τις ένοπλες συρράξεις και την κλιματική αλλαγή.
Η Παγκόσμια Διάσκεψη διεξάγεται με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και κατά τη διάρκεια των εργασιών της θα συζητηθεί σειρά συγκεκριμένων δράσεων και δεσμεύσεων», οι οποίες θα προετοιμάσουν τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις, να διαμορφώσουν μία νέα προσέγγιση για τη διαχείριση των αναγκαστικών εκτοπισμών και να εγγυηθούν αξιόπιστες πηγές χρηματοδότησης για τη διαχείρισή τους. «Ποτέ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει αναγκασθεί τέτοιο πλήθος ανθρώπων να εγκαταλείψει τις εστίες του», είπε ο Μπαν Κι-μουν σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης.