Ακόμα πιο αυστηρή η πολιτική της Αυστρίας στο προσφυγικό


Έναν από τους πιο ...

αυστηρούς νόμους στην Ευρώπη για τη χορήγηση ασύλου υιοθέτησε το κοινοβούλιο στην Αυστρία, καθώς οι ηγέτες της χώρας «μάχονται» να ανακόψουν την ανοδική πορεία που καταγράφει η ακροδεξιά στις δημοσκοπήσεις.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 98 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης στην περίπτωση που ο αριθμός των προσφύγων αυξηθεί ξαφνικά αλλά και να εμποδίζει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα, χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα αίτησης για άσυλο, ακόμα και στην περίπτωση που προέρχονται από τη Συρία.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις, θρησκευτικοί ηγέτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο, αν και ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι η Αυστρία δεν είχε άλλη επιλογή καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις ροές.
«Δεν μπορούμε να επωμιστούμε το βάρος όλου του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ορίζει η νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν κρίνει ότι οι ροές προσφύγων απειλούν την εθνική ασφάλεια.
Τότε οι αρχές θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο στους πρόσφυγες που κινδυνεύουν στις γειτονικές χώρες διέλευσης ή σε πρόσφυγες που έχουν ήδη συγγενείς στην Αυστρία. Ωστόσο κάποιες ομάδες ανθρώπων, όπως ανήλικοι και έγκυες θα εξαιρούνται από τον κανόνα.
Η Αυστρία δρομολογεί επίσης την κατασκευή φράκτη στα σύνορά της με την Ιταλία, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση των προσφύγων προς το έδαφός της, μετά τη διαπίστωση ότι οι διακινητές έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.