Η πρόταση για ένα ...
νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα πρέπει να ψηφισθεί τώρα, αλλά με πρόβλεψη ότι δεν θα εφαρμοσθεί παρά μόνο στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι η νέα εναλλακτική που έπεσε στο τραπέζι για να κλείσει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Αθήνα και τους θεσμούς.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της ένα λόγω πρότασης, ωστόσο αυτή χαρακτηρίζεται ως μία από τις εναλλακτικές που έχουν κατατεθεί και διευκρινίζεται ότι η κυβέρνηση δεν την έχει αποδεχθεί και ότι εξαρτά τις τελικές αποφάσεις της από το σύνολο του " πακέτου" που θα κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το οποίο για την Αθήνα δεν νοείται χωρίς πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους.
Όπως προκύπτει από το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατυπώθηκε από γερμανικής πλευράς η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να κλείσει η διαπραγμάτευση με συμφωνία του ΔΝΤ, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται ελάφρυνση του χρέους.
Την ίδια στιγμή, το Ταμείο επιμένει σε διαφορετική εκτίμηση όσον αφορά τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% με τα μέτρα που η Αθήνα προτείνει.
"Οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας" διαμηνύει η κυβερνητική ηγεσία. Στα θετικά των συζητήσεων στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η Αθήνα προσμετρά την επιθυμία όλων για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής.
Επιπλέον, η κυβέρνηση κάνει λόγο για "κατανόηση" στις "κόκκινες" γραμμές για αφορολόγητο και κύριες συντάξεις. Μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η αισιοδοξία της κυβερνητικής ηγεσίας για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα, θα δοκιμασθεί στην πράξη με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μέσα υπό τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από τις συμπληρωματικές προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι.