Το προσφυγικό δεν σώζει την αξιολόγηση!


Για σοβαρή εμπλοκή στις...
διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις από την ελληνική πλευρά, κάνουν λόγο μιλώντας στο «tovima.gr» πηγές με καλή γνώση των γεγονότων των τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού.

«Η ελληνική πλευρά είχε ποντάρει πάρα πολλά στο προσφυγικό και κινήθηκε στη διαπραγμάτευση με τη βεβαιότητα ότι το κουαρτέτο θα υποχωρήσει» τονίζουν ανεξάρτητες πηγές με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.
Παρά ταύτα η αισιοδοξία η οποία εκφράστηκε και την περασμένη Τετάρτη με δηλώσεις όπως «το βράδυ πάμε να κλείσουμε το φορολογικό» από κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, δεν επιβεβαιώθηκε από την πορεία των συζητήσεων. Η τρόικα αποχώρησε χωρίς συμφωνία και όλα δείχνουν ότι χωρίς ανάληψη πολιτικού κόστους από την πλευρά της κυβέρνησης οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.
«Ψευδαίσθηση» 
«Επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση ή για ψευδαίσθηση που δεν επιβεβαιώθηκε» σχολιάζουν οι ίδιες -ανεξάρτητες- πηγές και προσθέτουν ότι ενώ η ελληνική πλευρά ανέμενε να υποχωρήσει το κουαρτέτο από το 10 στο 5 με βάση το βαθμό αυστηρότητας στην εξέταση των θεμάτων, το κουαρτέτο υποχώρησε πολύ λιγότερο «ας πούμε από το 10 στο 8» προκαλώντας έκπληξη και εκρήξεις από την ελληνική πλευρά.
Όπως πληροφορείται «Το Βήμα» οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δεν προσέγγισαν ούτε τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως σχολιάζει αρμόδιος παράγοντας από την πλευρά των Βρυξελλών «η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν στο θέμα του δημοσιονομικού κενού είναι μεγαλύτερη από την απόσταση ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ»!
Με βάση αυτή τη διατύπωση και με δεδομένο ότι η απόσταση ανάμεσα στην Κομισιόν και στο ΔΝΤ βρίσκεται στο 1,5% του ΑΕΠ η κυβέρνηση εξακολουθεί να ψάχνει μέτρα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ (2,7 δισ. ευρώ ως το 2018) ώστε να ελπίζει σε μία θετική αποτίμηση του κουαρτέτου μετά τις 2 Απριλίου (που αναμένεται να επιστρέψει) και ενόψει του Eurogroup στις 22  του ίδιου μήνα.
Το χρονικό 
Από την Τετάρτη το βράδυ η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι το κουαρτέτο δεν επρόκειτο να λειτουργήσει «πολιτικά» καθώς το αίτημα για να υποχωρήσει το αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ πάγωσε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Την Πέμπτη το αίτημα των κλιμακίων των δανειστών να αποχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff-level-agreement) άλλαξε εντελώς το κλίμα στις διαβουλεύσεις και δημιούργησε μεγάλο εκνευρισμό.
Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε μέχρι και την τελευταία στιγμή να κρατήσει το κουαρτέτο στην Aθήνα μερικές μέρες ακόμη μέρες, ως την Τετάρτη, λέγοντας ότι μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει πλήγμα για την εμπιστοσύνη και θα δώσει ένα αρνητικό σήμα στις αγορές και στο διεθνή Τύπο για την Ελλάδα.
Ακολούθησαν στιγμές έντασης και σε ένα τηλεφώνημα στο περιθώριο των απευθείας επαφών ο κ Τσακαλώτος φέρεται να έκανε και το πολυσυζητημένο σχόλιο προς τα στελέχη του ΔΝΤ ότι την επόμενη φορά θα διαπραγματευτεί μαζί τους στην Ειδομένη.
Αφού ηρέμησαν τα πνεύματα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου μετά το Πάσχα των Καθολικών. Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι όντως πρόκειται για μία προσωρινή παύση (pause) και όχι για διακοπή των διαβουλεύσεων. Ωστόσο ανεξάρτητες πηγές λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι και τη στάση που τηρεί η πλευρά των δανειστών εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να παραταθούν ως το τέλος Μαΐου.