Σε κλοιό κινητοποιήσεων, αξιολόγησης, Grexit και προσφυγικού η κυβέρνηση


του Δημήτρη Χατζηνικόλα
    Με την Κομισιόν να ...

    ζητά ευθέως πρόσθετα μέτρα, πέραν των όσων προβλέπονται ήδη, για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2016 και του 2107 και τον κόσμο να συμμετέχει καθολικά σήμερα στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τα περιθώρια κυβερνητικών ελιγμών είναι από ανύπαρκτα έως εξαιρετικά περιορισμένα.
    Η φυγή προς τα μπρος με την ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού και το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου την οποία προκρίνει το Μαξίμου σκοντάφτει αφενός στο αίτημα των δανειστών για νέα μέτρα και στη διαφωνία με το ασφαλιστικό ν/σ αφετέρου στις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει.
    Περιθώριο για εκ νέου καταπάτηση αυτών των γραμμών δεν υπάρχει. Είναι ένα μήνυμα που έστειλαν στον κ. Τσίπρα και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκαν μαζί του το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.
    Είναι άλλωστε πολλοί εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμούσαν και προτιμούν μια ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση επιμένοντας στη δέσμευση για μη μείωση των βασικών συντάξεων. Συνεπώς λένε «το μπαλάκι είναι στα χέρια των Θεσμών». Αν δηλαδή θα κάνουν ένα βήμα πίσω -στις κύριες συντάξεις- με την κυβέρνηση να κάνει κι εκείνη το δικό της βήμα πίσω -π.χ. μείωση των υψηλών συντάξεων- ώστε οι δύο πλευρές να βρεθούν κάπου στη μέση. Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγουν τα ίδια στελέχη, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ούτε χρόνος για καθυστέρηση ούτε και χαρτιά όπως για παράδειγμα το δημοψήφισμα.
    Ωστόσο η χώρα μας και με αφορμή το προσφυγικό βρίσκεται στην κυριολεξία στη δίνη του κυκλώνα και σε ένα εξαιρετικά αρνητικό μομέντουμ για τις ευρύτερες επιδιώξεις. Ο πρωθυπουργός θα παίξει το χαρτί του προσφυγικού ευελπιστώντας πως αν η Ελλάδα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και ανακόψεις τις προσφυγικές ροές προς την υπόλοιπη Ευρώπη θα χαλαρώσουν οι απαιτήσεις τουλάχιστον των Ευρωπαϊκών Θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι ίσως το τελευταίο χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού ώστε να γίνει πράξη ο οδικός χάρτης για έξοδο της χώρας από την κρίση.                
    Στην παρούσα πάντως φάση η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους. Η επισήμανση πως «η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη, η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση» αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις Σόιμπλε για Grexit, θεωρείται και είναι μια εξαιρετικά χαμηλών τόνων απάντηση για μια κυβέρνηση που εντός και εκτός συνόρων είναι στριμωγμένη στη γωνία.