Κρ. Λαγκάρντ: Το ασφαλιστικό άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους


Στην ανάγκη το ελληνικό ...

ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση αναφέρθηκε πριν λίγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτηθείσα για το εάν το ΔΝΤ εγείρει αξιώσεις στο ασφαλιστικό που καθυστερούν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το περιεχόμενο της συνάντησής της με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός αποσαφήνισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε πως η ίδια έχει επανειλημμένα δηλώσει πως το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε δυο πόδια. Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους. «Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι σημαντική και δεν πηγαίνει σε βάθος, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και ελάφρυνση χρέους», ανέφερε και εξήγησε πως δεδομένου ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμιση του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα τα και χρέος.