Τρία κρίσιμα τεστ πριν την πρώτη αξιολόγηση


Τον κατάλογο με τα ...

«προαπαιτούμενα» που θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τους εταίρους και στη συνέχεια να ψηφίσει η Βουλή εντός του Ιανουαρίου, με πιο δύσκολο πακέτο τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο ώστε να εξασφαλίσει ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου θα είναι επιτυχής.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που οδηγεί σε περικοπές των νέων συντάξεων, στη μείωση του ΕΚΑΣ, αλλά και στη ριζική αλλαγή της οργανωτικής δομής του συστήματος αφού όλοι οι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν στον Εθνικό Φορέα Κύριας Ασφάλισης που θα έχει κορμό το ΙΚΑ. Η αλλαγή αυτή απαιτεί χρόνο και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Για τις αλλαγές στις συντάξεις γίνονται αναλογιστικές μελέτες και προσμετράται επακριβώς η οικονομική επίπτωση τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι μελέτες γίνονται παράλληλα από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με επικεφαλής τον Ολλανδό Πατρίκ Ντε Μετς, ο οποίος παρακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα το ασφαλιστικό σύστημα και ήταν ο εισηγητής της ρύθμισης «νέας αρχής» με τις 100 δόσεις για τις οφειλές εισφορών και της ίδρυσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τις δομές του ΙΚΑ.
Ο ίδιος πρότεινε την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από την Εφορία και τη σύνδεσή τους με το καθαρό τους εισόδημα.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ο προσδιορισμός μέτρων της τάξεως του 0,4%-0,5% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ποσό ύψους 700-850 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί με βεβαιότητα ότι ο τρέχων προϋπολογισμός του 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ.
Ηδη το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοιμάζουν τις  παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν στοχευμένες δαπάνες αλλά και κατάλογο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μπορεί να συγχωνευθούν ή και να καταργηθούν.
Το τρίτο ζήτημα είναι η ψήφιση από τη Βουλή επειγόντων φορολογικών ζητημάτων όπως οι διατάξεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ώστε να ισχύει το αφορολόγητο όριο στα εισοδήματα.
Βέβαια σε εκκρεμότητα παραμένει η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς και την αύξηση των συντελεστών φορολογίας στα ενοίκια και, τέλος, το δεύτερο κύμα αλλαγών (κατάργηση των εκπτώσεων και απαλλαγών) για τους αγρότες.

Προσκήνιο και παρασκήνιο
Προκειμένου όλα αυτά τα ζητήματα να προχωρήσουν και να κλείσουν επιτυχώς η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των Ευρωπαίων καθώς η πολιτική διαχείριση, ιδιαίτερα του Ασφαλιστικού, είναι δύσκολη.
Προς τούτο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά την Παρασκευή κύκλο διαδοχικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του από τη Ρώμη για να κλείσει με τον πιο δύσκολο σταθμό, την άλλη Τετάρτη, στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τονΒόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Επισήμως ο κ. Τσακαλώτος θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ζητήματα που τέθηκαν και από τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη στο πρώτο EuroWorking Group της νέας χρονιάς.
Το πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
  • Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στη Ρώμη με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.
  • Σάββατο 9 Ιανουαρίου στη Λισαβόνα με τον Μάριο Σεντένο, υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας.
  • Κυριακή 10 Ιανουαρίου στο Παρίσι με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.
  • Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στο Ελσίνκι με τον Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας.
  • Τρίτη 12 Ιανουαρίου στο Αμστερνταμ με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρο του Eurogroup.

  • Και, τέλος, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.