Ασφαλιστικό: Γόνιμος διάλογος, με εξεύρεση καλύτερης λύσης.


Ήλθε η ώρα του ...


λογαριασμού και της ευθύνης και το 2016 είναι η χρονιά που κρίνεται το μέλλον της χώρας.

Σύσσωμη η χώρα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσει τον δικό της κατήφορο και η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο δύσκολο από τα μέτωπα που έχουν ανοίξει.

Η σύγκρουση για το ασφαλιστικό δικαίως χαρακτηρίζεται ως «μητέρα των μαχών», διότι θα κρίνει το κοινωνικό κλίμα, την κοινωνική αντοχή και ανοχή απέναντι στην  κυβέρνηση.

Το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να περιμένει, είναι μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα  που κάποτε πρέπει να απενεργοποιηθεί και  δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές, διότι το σύστημα είναι μη βιώσιμο.

Η ψήφιση του ασφαλιστικού είναι βέβαιο ότι αποτελεί το πλέον κρίσιμο διακύβευμα για το πολιτικό μας σύστημα, και αν οι πολιτικοί μας ήταν πιο υπεύθυνοι, τότε ίσως το πράγμα να μην έφτανε στο απροχώρητο.

Οι πολιτικοί διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα που αποδείχθηκε περίτρανα ότι όταν ήταν να πάρουν αποφάσεις ...δείλιαζαν. 

Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα δείχνει ανίκανο να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση που θα διασφάλιζε τις συντάξεις.

Η ανάπτυξη για να έρθει απαιτεί διάλογο και συνεννόηση για να επιτευχθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που αν δεν γίνει πάλι σε ένα χρόνο θα λέμε και θα γράφουμε ακριβώς τα ίδια.

Τα τελευταία έξι χρόνια οι πολίτες της χώρας έχουν αποδοθεί σε μία προσπάθεια προσαρμογής, σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, με την ανησυχία, την αβεβαιότητα αλλά και με τον φόβο για το τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα.

Τις τελευταίες ημέρες θα γίνουμε θεατές σε σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις για το ασφαλιστικό, κάτι που  θα εμποδίσει τον γόνιμο διάλογο και την εξεύρεση καλύτερων λύσεων.

Τυχόν λανθασμένες επιλογές που ενδεχομένως κυοφορούν θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και της ελληνικής κοινωνίας συνολικά.