Οι Βρετανοί δεν θέλουν την Ευρώπη, και οι μισοί Ευρωπαίοι δεν θέλουν το ευρώ


Κάμψη στην ...


υποστήριξη των Ευρωπαίων στην ΕΕ καταγράφει έρευνα της εταιρείας ORB, αν και μόνο στη Βρετανία εμφανίζεται -σχετικά- ισχυρότερη η τάση αποχώρησης από την Ένωση. Όσον αφορά το κοινό νόμισμα ωστόσο, ενισχύεται στις χώρες της Ευρωζώνης η τάση εναντίον του ευρώ -με την εντονότερη μεταστροφή να καταγράφεται στην Ιταλία.

Αφαιρώντας τους αναποφάσιστους, η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα στην οποία όσοι θα ήθελαν αποχώρηση από την ΕΕ είναι περισσότεροι από όσους θέλουν παραμονή (46% έναντι 54%). Με τους αναποφάσιστους, υπέρ της παραμονής θα ήταν 36% των Βρετανών, υπέρ της αποχώρησης το 43% ενώ το υπόλοιπο 21% δεν εκφράζει γνώμη. 

Πρόκειται ωστόσο για το μοναδικό μέλος της ΕΕ στο οποίο οι ερωτηθέντες εμφανίζονται αντίθετοι στην Ένωση - σε όλες τις υπόλοιπες, οι υποστηρικτές υπερτερούν, αν και σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα η κάμψη είναι αισθητή. 

Εντονότερη είναι η υποχώρηση στην Ιταλία, όπου το 58% είναι υπέρ της ΕΕ και το 42% κατά. Έναν χρόνο νωρίτερα, κατά ήταν μόνο το 25%. 

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ωστόσο η Ελλάδα: Το 62% επιθυμούν παραμονή και το 38% θα θεωρούσαν καλύτερη την αποχώρηση (δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι). Πέρυσι, υπέρ της παραμονής δήλωναν λιγότεροι, το 53%. 

Όσον αφορά ωστόσο το κοινό νόμισμα, ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες όσων θα προτιμούσαν εθνικό νόμισμα έναντι του ευρώ βρίσκεται στο 47%, έναντι 44% πέρυσι. 

Στις χώρες της ίδιας της Ευρωζώνης, η υποστήριξη στο ευρώ έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο σε Γαλλία (54%), Γερμανία (55%), Ιρλανδία (60%) και Ισπανία (58%). Στην Ελλάδα, η υποστήριξη καταγράφει επίσης ενίσχυση σε σύγκριση με πέρυσι: 43% δηλώνουν ότι προτιμούν το ευρώ, 44% ότι θα προτιμούσαν εθνικό νόμισμα ενώ ένα 12% το θεωρεί αδιάφορο.