Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη κοντά στην Αγία Σοφία με 10 νεκρούς και 15 τραυματίες - 28χρονος Σύρος ο δράστης


Συναγερμός στην ...
Κωνσταντινούπολη. 

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ, κοντά στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, ένα από τα πιο πολυσύχναστα και τουριστικά σημεία της πόλης. Η περιοχή έχει αποκλειστεί. 

Σύμφωνα με τον Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν πίσω από την επίθεση βρίσκεται σύρος καμικάζι. Ο τούρκος πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. 

«Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

«Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την  τρομοκρατική ενέργεια», είπε.

Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της σημερινής επίθεσης περιλαμβάνονται ξένοι και τούρκοι πολίτες.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κυβερνήτη της τουρκικής μεγαλούπολης.

Ξένοι ήταν οι περισσότεροι από τους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σήμερα στην πολύ τουριστική περιοχή Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Οι αρχές μπόρεσαν εξάλλου να αναγνωρίσουν τον δράστη της επίθεσης αυτής, ο οποίος είναι ένας Σύρος πολίτης, γεννηθείς το 1988 και διερευνούν τις διασυνδέσεις του, πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς σε σύντομη δήλωση που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση μιας συνόδου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο δράστης φέρεται να είχε περάσει στην Τουρκία από την Συρία πρόσφατα, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι δεν ήταν στη λίστα των τουρκικών κρατών με τους μαχητές της ISIS.

Ο Κουρτουλμούς κατέληξε σημειώνοντας ότι 2 από τους 15 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Όλοι οι πολίτες που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν υπήκοοι ξένων χωρών, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας είναι ένας ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.

«Προσδιορίσαμε ότι ο δράστης αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουλταναχμέτ είναι ένα ξένος μαχητής του Ντάες» επισήμανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης που μεταδόθηκε στα τηλεοπτικά δίκτυα στην Άγκυρα.

Διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον βομβιστή της Κωνσταντινούπολης και θα τα τιμωρήσει.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της. Τουλάχιστον οι 9 από τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε σήμερα την καρδιά της Κωνσταντινούπολης ήταν Γερμανοί υπήκοοι, ανέφερε λίγο νωρίτερα ένας Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Είμαστε πολύ ανήσυχοι που γερμανοί πολίτες είναι ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες είχε δηλώσει νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Η τρομοκρατία έδειξε το άσχημο πρόσωπό της στην Κωνσταντινούπολη, στο Παρίσι, στην Αγκυρα. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά εναντίον της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι γερμανοί πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και πρόσθεσε ότι Γερμανοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί έχουν τραυματιστεί σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

«Επίσης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι Γερμανοί βρίσκονται μεταξύ των νεκρών», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην Αγκυρα.

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ΕΣΡ επέβαλε στα τουρκικά μέσα «σιωπή» μία ώρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 10.20 το πρωί.

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη στην ιστορική πλατεία Σουλτάναχμετ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφε΄ς αυτοπτών μαρτύρων.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και  για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

Η εφημερίδα Radikal μεταδίδει την πληροφορία αστυνομικής πηγής ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Φωτια ξέσπασε λίγο αργότερα και σε ξενοδοχείο στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης με δεκάδες εγκλωβισμένους. Η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε μία δυνατή έκρηξη, ενώ εικόνες του CNN Turk δείχουν περιπολικά και ασθενοφόρα στο σημείο του συμβάντος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση καμικάζι, ο οποίος βρισκόταν κοντά σε τουριστικό λεωφορίο, κοντά σε σταθμό του τραμ.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για διαμελισμένα πτώματα, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε αστυνομικός σύμφωνα με το Reuters.

Στα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδονταν, εμφανίζονταν έξι άτομα να κείτονται στο έδαφος.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η αιτία της έκρηξης.

Καταδικάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - Καμία αναφορά για έλληνες τουρίστες

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η νέα αυτή τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία προκαλεί έντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς επιτείνει την επικίνδυνη ρευστότητα και την ένταση στην ευρύτερη γειτονική μας περιοχή. Σε αυτήν την περιοχή, η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας και μετριοπάθειας.  Αυτή είναι η βάση για να έχει η χώρα μας έναν ευρύτερα αποδεκτό – εποικοδομητικό ρόλο υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας και ειρήνης» καταλήγει.  

Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία από το γερμανικό ΥΠΕΞ

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τους τουριστικούς τόπους της Κωνσταντινούπολης μετά την αιματηρή έκρηξη, πιθανότατα τρομοκρατική επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. 

"Συνιστάται μετ΄επιτάσεως στους ταξιδιώτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη να αποφεύγουν προσωρινά πολυσύχναστες, τοποθεσίες, κυρίως σε δημόσιους χώρους και γύρω από σημεία τουριστικού ενδαιφέροντος", αναφέρεται στην ανακοίνωσην που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.