H γυάλα του Μαξίμου


Του Άρη Ραβανού
Το Ωσαννά από το ...


Σταυρωθείτω απέχει ελάχιστα.
Ο θρίαμβος από την κατάρρευση, σε μνημονιακές συνθήκες, είναι πολύ κοντά.
Οι επιδοκιμασίες με ταχύτητα φωτός αφήνουν τη θέση τους στη χλεύη.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταγράφει ήδη πολύ μεγάλη φθορά.
Ο Μινώταυρος του μνημονίου κατασπαράσσει αργά, άλλη μια κυβέρνηση, μέσα στο οικονομικό λαβύρινθο.
Ο 41χρονος Πρωθυπουργός μη έχοντας το μίτο να βγει από το μνημόνιο λαβύρινθο, βαδίζει ολοταχώς στο δρόμο της πολιτικής του μοίρας.
Ήδη, έχει γεράσει πολιτικά και βάρυνε πάρα πολύ. Εξάλλου, το μνημόνιο και οι πολιτικές λιτότητας, παρά τα ευφυολογήματα, τις παροιμίες, τα τσιτάτα και την ανέξοδη ρητορεία, είναι σκληρό και αμείλικτο.
Ο νεοφιλελευθερισμός που υπηρετείται, μέσα από το τρέχον μνημόνιο, είναι ασήκωτος για τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνθλίβει πολιτικά.
Παράλληλα, του εξουδετερώνει πλήρως την αριστερή ρητορική και τον ακυρώνει ως αριστερό πολιτικό. Εξάλλου, πόσο αριστερό είναι άραγε όταν υπηρετεί, έστω και με τον τρόπο που γίνεται, ένα νεοφιλελεύθερο μνημόνιο;
Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τους πιστωτές για να προωθηθεί μια πολιτική που δεν θα την εφάρμοζαν ούτε οι πιο δεξιές κυβερνήσεις. Είναι ένα καλό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με συγκεκριμένους κύκλους στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία.
Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια…
Το βασικό είναι να καταλάβει και ο ίδιος ότι πρέπει να βγει από τη γυάλα του Μεγάρου Μαξίμου και να δει και πάλι η κοινωνία τη βιώνει.
Δεν είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός, ούτε και θα είναι ο τελευταίος, που μόλις καταλαμβάνει την εξουσία, κλείνεται στη «γυάλα του Μαξίμου». Από κοντά και οι στενοί συνεργάτες.
Από τη…«γυάλα του Μαξίμου» αδυνατούσαν οι παλαιότεροι και αδυνατούν και οι σημερινοί να καταλάβουν τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία, της οποίας προφανώς δεν της φθάνουν τα «γεμιστά» για να ζήσει…
Ο Πρωθυπουργός έχει μια ευκαιρία, πριν καταρρεύσει πλήρως. Ας βγει από τη…«γυάλα του Μαξίμου» και ας επισκεφθεί, χωρίς παρατρεχάμενους, διάφορες περιοχές της χώρας για να δει τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία.
Θα βρει πολλές απαντήσεις που δεν μπορούν να του δώσουν ούτε οι στενοί του συνεργάτες, ούτε οι διάφοροι τυχοδιώκτες χειροκροτητές της εκάστοτε εξουσίας. 
Αλλιώς, θα… γίνει «πολιτική θυσία» στο νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο μέσα στον οικονομικό λαβύρινθο.
Ο ίδιος ξέρει τι μπορεί να γίνει, όσο και εάν λέει ότι τα σκυλιά γαβγίζουν και το καραβάνι προχωράει. Και ο νοών νοείτο…