Η κυβέρνηση αποσύρει το «παράλληλο πρόγραμμα» μετά από απαίτηση του κουαρτέτου


Δυσφορία εξέφραζαν ...

πηγές του κουαρτέτου για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», δηλαδή το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά κυρίως κοινωνικές παροχές, αφού κατατέθηκε χωρίς να έχει λάβει την έγκρισή του.
Αποτέλεσμα της δυσφορίας αυτής και της πιθανής μη έγκρισης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από το EuroWorking Group που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη είναι η κυβέρνηση να αποσύρει προς το παρόν το «παράλληλο πρόγραμμα» που συζητείται από την Τετάρτη στην επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο τα τεχνικά κλιμάκια συναντώνται αυτή τη στιγμή για να εγκρίνουν την δόση του ενός δισ. ευρώ, μετά την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επανακατάθεσή του μετά τις γιορτές μετά από συνεννόηση με τους δανειστές.
Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή και την Ολομέλεια αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Από πηγές της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η απόφαση για την προς το παρόν απόσυρση λήφθηκε καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψην της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του κουαρτέτου.
Το δημοσίευμα των Νέων
Σύμφωνα με τα Νέα, η δυσφορία συνδέεται λιγότερο με το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, παρόλο που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και περισσότερο με την ενίσχυση της πεποίθησης του κουαρτέτου ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τους υπουργούς της που φαίνεται να μην κάνουν καν προσπάθεια να πείσουν ότι έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εξάλλου, οι θεσμοί είχαν εκδηλώσει τη δυσφορία τους και για σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν και αφορούσαν την Παιδεία, ενώ οι σημαντικότερες διαφωνίες καταγράφονται στο θέμα του Ασφαλιστικού.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να απορρίπτουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό πλήττει την απασχόληση, ενώ παράλληλα θεωρούν ως κακό οιωνό για την πορεία των διαβουλεύσεων τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης ακόμη και να νομοθετήσει μονομερώς.

Αρμόδια πηγή κάνει λόγο για «τακτικισμούς», αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση νομοθετήσει μονομερώς στο Ασφαλιστικό, τότε θα της ζητηθεί να αντιστρέψει τη νομοθεσία.
Τα μέτρα από τον Ιανουάριο
Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε τον κάβο της ψήφισης των «κόκκινων» δανείων, αλλά μετά τις γιορτές, μαζί με το κουαρτέτο και το Ασφαλιστικό, δεν αποκλείεται να έρθουν και νέα μέτρα ύψους από 1 ώς 3 δισ. ευρώ.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πηγές των θεσμών, που επικαλούνται Τα Νέα, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε μεν από τη Βουλή, αλλά ποτέ δεν εγκρίθηκε από το κουαρτέτο.
Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μόλις οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, προτεραιότητα είναι να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.
Όπως έλεγε πηγή των θεσμών, «δεν ολοκληρώσαμε ποτέ την αναλυτική δουλειά με τις ελληνικές Αρχές, ούτε συμφωνήσαμε μαζί τους ότι ο προϋπολογισμός, όπως ψηφίστηκε, θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».


Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως έλεγε η ίδια πηγή, επιπλέον μέτρα ύψους από 1 μέχρι 3 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να συμφωνηθούν με την κυβέρνηση -όπως και η συμφωνία για τη φορολογική διοίκηση- αμέσως μόλις επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα (στις 18 Ιανουαρίου) και πάντως πριν αρχίσει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό.