Από τις ιδεολογικές διαφορές στο προσωπικό επίπεδο η αντιπαράθεση των μονομάχων για την Προεδρία της Ν.Δ.


Νέα τροπή παίρνει η ...

εσωκομματική μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. και στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου αρχίζουν σταδιακά και ανεβαίνουν οι τόνοι, ενώ η αντιπαράθεση πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές όπου κυριαρχούν πηγαίνει πλέον - μένει να φανεί εάν θα συνεχιστεί - και σε προσωπικό επίπεδο.
Η επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επικρίνει με σφοδρότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την έντονη κριτική που του άσκησε ο δεύτερος, άναψε…«φωτιές» στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αναδεικνύει και το χάσμα που χωρίζει και τους δυο. 
«Εγώ είμαι ο κ. Μεϊμαράκης. Δεν είμαι ο κ. Καραμανλής. Και ο Κυριάκος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και είναι ο γιος του πρώην Πρωθυπουργού. Και μπράβο του και προς τιμήν του. Και ταυτόχρονα θα σας έλεγα ότι είναι και αυτονόητο, δεν είναι κακό, απλώς το αναφέρω ότι έχει την υπογραφή του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη. Που αν δεν ήταν υποψήφιος ο Κυριάκος ίσως να εμπιστευόταν εμένα» είπε το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων (κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι) ο κ. Μεϊμαράκης .
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έριξε τα πυρά του ευθέως στον συνυποψήφιό του, λέγοντας με έμφαση, αλλά και με επιθετικό τόνο: «Είμαι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι εγώ είμαι εκφραστής της βαρονίας, όταν έχω ανέβει σκαλί – σκαλί».
Είχε προηγηθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε (Ρ/Σ Real fm) ότι σέβεται και εκτιμά τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά θεωρεί ότι είναι μια επιλογή στασιμότητας και πως το 60% των πολιτών ψήφισαν αλλαγή και ανανέωση στη Ν.Δ. Στο επιχείρημα αυτό η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι η Ν.Δ. χρειάζεται ανανέωση δομών και αναδιοργάνωση που δεν μπορεί να βασίζεται σε ηλικιακά και μόνο κριτήρια.
 «Έφτασα στο 30% χωρίς να με στηρίξει κανείς με τη δύναμη των επιχειρημάτων μου, του πολιτικού λόγου και της αλήθειας. Ο κόσμος με επέλεξε για τις θέσεις μου και τις προτάσεις μου και όχι για το επίθετό μου» είπε ο κ. Μητσοτάκης για να του απαντήσει ο κ. Μεϊμαράκης ότι από το 2009 δεν μετέχει στην ηγετική ομάδα σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ήταν υπουργός και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ο γιος του πρώην Πρωθυπουργού δεν μπορεί να καταγγέλλει άλλους για βαρωνίες».
 Η στρατηγική του κ. Μεϊμαράκη είναι σαφής και επικεντρώνεται στην αποδυνάμωση της επιχειρηματολογίας του κ. Μητσοτάκη, ότι στηρίζεται από τις βαρονίες, ενώ το ανέφερε και ο ίδιος ευθέως, ότι δεν θα αφήνει αναπάντητα  όλα όσα λέγονται σε βάρος του, αλλά αμυνόμενος θα απαντά σε όλα.  
 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα κινηθεί σε ρυθμούς έντασης, εάν οι δυο διεκδικητές της εξουσίας συνεχίσουν τις επιθετικές αναφορές ο ένας για τον άλλον.
 Επίσης ενδιαφέρον στοιχείο της επικείμενης μάχης που δίνει και τον ιδεολογικό τόνο είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης πήρε μεγάλα ποσοστά στα Δυτικά προάστια, στις αγροτικές περιοχές, αλλά και σε νομούς και δήμους, όπου κοινωνικές ομάδες πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε καλές επιδόσεις στις αστικές περιοχές και ειδικά όπου το οικονομικό επίπεδο είναι υψηλό.
Σύγκρουση υπάρχει ακόμα και για τη στάση της Ν.Δ. έναντι του μνημονίου. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στη στήριξη που έχει από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ότι μαζί του συμφωνεί απόλυτα για την οικονομία. «Δεν ήμασταν πολλοί υπουργοί υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων. Πολλοί από αυτούς που μου ασκούν κριτική σήμερα το μόνο που έκαναν ως υπουργοί ήταν να συντηρούν το status quo» είπε.
Η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη ήταν ιδιαίτερα επιθετική, καθώς τόνισε πως οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης ήταν βασικοί υποστηρικτές του μνημονίου, ενώ ο πρώτος ήταν ένθερμος να ψηφίσει η Ν.Δ. το τρίτο μνημόνιο το περασμένο καλοκαίρι. Το μεγάλο καρφί όμως ήταν όταν ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν είναι μεταρρύθμιση η απόλυση των καθαριστριών.
«Τα περί νεοφιλελευθερισμού περίμενα να τα ακούσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτές οι διακρίσεις δεν ανήκουν στην πολιτική του 20ου αιώνα» απαντάει ο κ. Μητσοτάκης στην κριτική των υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη (π.χ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος και Ευάγγελος Αντώναρος) ότι είναι «νεοφιλελεύθερος» με «θατσερικά» στοιχεία.
Πάντως και οι δυο επιδιώκουν, όπως είναι αυτονόητο, την αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ. και τονίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα ενότητας την επόμενη  μέρα στο κόμμα. 
«Το 28%, για μένα, δεν είναι οροφή.  Το 28% είναι εφαλτήριο για εμένα. Το 28% μπορώ να το κάνω και 38%. Άρα αυτά τα επικοινωνιακά, τα δήθεν, ότι ο Μητσοτάκης θα το κάνει, ενώ ο Μεϊμαράκης θα το μειώσει, δεν ισχύουν» λέει ο κ. Μεϊμαράκη. 
Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι θέλει η Ν.Δ. «να ξεπεράσει το 28%, να ενώσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ και να εκφράσει πολιτικά τον ορφανό μεσαίο χώρο».
Και οι δυο ερίζουν για τους ψηφοφόρους του κ. Τζιτζικώστα, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα μιλήσει μαζί του, αλλά όχι στη λογική της συμφωνίας και ανέφερε πως «με το ποσοστό που κατέγραψε αφήνει μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη». 
Αντίθετα, ο κ. Μεϊμαράκης ευελπιστεί ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του κ. Τζιτζικώστα, όσοι προσέλθουν στις κάλπες, όχι τα στελέχη και οι βουλευτές που ήδη πολλοί συντάσσονται με τον κ. Μητσοτάκη, θα τον στηρίξουν καθώς θεωρούνται «καραμανλικοί».
Στο θέμα της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και οι δυο είναι αρνητικοί, αν και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά η συνεννόηση σε μείζονα θέματα δεν μπορεί να αποκλειστεί. 
Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε αφορμή και την απουσία του κ. Μεϊμαράκη από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών για να του ασκήσει κριτική. 
«Προσωπικά ψήφισα το σύμφωνο συμβίωσης και θεωρώ αν θέλεις να είσαι ηγέτης πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και δεν μπορείς να κρύβεσαι. Στις κρίσιμες ψηφοφορίες πρέπει να είμαστε παρόντες. Θα ήθελα να ακούσω από τον κ. Μεϊμαράκη ότι είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης όπως έχει ήδη δηλώσει» είπε. 
Από την άλλη ο κ. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε ένα πολύ σοβαρό οικογενειακό θέμα για το οποίο δεν παρέστη στη Βουλή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όντως αυτό ισχύει, καθώς συγγενικό του πρόσωπο έχει πρόβλημα υγείας.  
Το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ, μέσω των συνεντεύξεων που έδωσαν οι δυο μονομάχοι σε διαφορετικά ΜΜΕ έγινε και δόθηκε μια πρώτη γεύση της αντιπαράθεσης που θα έχουν. Όμως, η διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των δυο είναι δύσκολο να γίνει. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε χθες ότι όσο τον υβρίζει ο κ. Μητσοτάκης που είναι θετικός στο ντιμπέιτ, αυτό δεν μπορεί να γίνει.