Αλ. Τσίπρας: Οι τράπεζες θα μπορέσουν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από τα στρώματα και τα σεντούκια


Την πεποίθηση ότι μετά ...


και την ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες «θα μπορέσουν να επιτελέσουν τον σκοπό τους και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από τα στρώματα και τα σεντούκια», εξέφρασε στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Απαντώντας σε ερώτηση της πρώην υπουργού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία του καταλόγισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση που έκανε η κυβέρνησή του αποτελεί «τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας που θα σας συνοδεύει πάντα», ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι, αποδεχόμενος πλήρως, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «όντως η ανακεφαλαιοποίηση θα μας κυνηγά, αλλά θετικά διότι καταφέραμε να περάσουμε τον μεγάλο αυτό κάβο και να μην υποστούν οι καταθέσεις ΄΄κούρεμα΄΄».
«Ουδείς έχει επιδείξει τέτοια οίηση», τον κατηγόρησε η κυρία Μπακογιάννη, συστήνοντάς του: «Είναι νωρίς για επιδείξεις τέτοιοι καισαρισμού. Όσοι διαχειριστήκαμε εξουσία ξέρουμε ότι όλοι κάναμε λάθη. Αν δεν προσέξεις η εξουσία σε απομακρύνει από την πραγματικότητα». Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος της απάντησε αργότερα σε έντονο ύφος: «Σας ανταποδίδω τα περί οίησης. Άλλωστε θα ήταν δικαιολογημένο για κάποιον που δεν είναι από τζάκι να έχει μια μικρή οίηση που έγινε πρωθυπουργός στα 40. Εσείς που ανήκετε σε τζάκι πρέπει να αποδεχθείτε ότι τα πράγματα άλλαξαν».
Η αντιπαράθεση ανάμεσά τους εκδηλώθηκε και με αφορμή την επίκληση από την μεριά της βουλευτού της ΝΔ μιας φράσης που έχει αποδοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη όταν επιβλήθηκαν τα capital controls στις τράπεζες και σύμφωνα με την οποία φέρεται να είπε το βράδυ εκείνο στην σύζυγό του: « Αγάπη μου σήμερα έκλεισα τις τράπεζες». «Υποθέτω ότι ανατριχιάσατε όταν το ακούσατε», είπε η κυρία Μπακογιάννη στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να μην είχατε καταλάβει πού οδηγούσατε το καράβι –κατευθείαν στο παγόβουνο με την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει…».
Η επίμαχη φράση θύμισε στον κ. Τσίπρα τον τίτλο μιας ταινίας, «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά», αλλά επικαλέστηκε έναν άλλο τίτλο: «Κοίτα ποιος μιλάει»! και πρόσθεσε: «Ποιοι μιλάνε. Αυτοί που λεηλάτησαν τον τόπο επί 25 χρόνια». Ενώ διερωτήθηκε: «Την καταστροφή την έφεραν οι επτά μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή εσείς του ΄΄ναι΄΄ σε όλα και της υποταγής;». Κατηγόρησε δε την ΝΔ ότι «ρίχνει τον μουντζούρη σε εμάς που ερχόμαστε να ξεπλύνουμε τα άπλυτά σας και θα τα ξεπλύνουμε».
«Η ΝΔ είναι περήφανη για την πορεία της Κάναμε την αυτοκριτική μας και μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια. Μην παγιδεύεστε στην στιγμή. Η ΝΔ έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά», του απάντησε η κυρία Μπακογιάννη, ενώ  επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της: «Το κράτος βύθισε και τις τράπεζες. Κατορθώσατε το ακατόρθωτο. Κλείσατε τις τράπεζες, επιβάλλατε ελέγχους κεφαλαίου και χρεώσατε και τα δισέγγονά μας». Και την κατηγόρησε ότι: «Πουλήσατε τις τράπεζες σε ξένους και αυτομάτως θα περάσουν σε αυτούς και τα κόκκινα δάνεια. Καμία χώρα δεν έχασε από ανακεφαλαιοποίηση. Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Και έγινε από μια κυβέρνηση που κατηγορούσε τους άλλους για ξεπούλημα». «Με τις πράξεις και παραλείψεις σας επιτρέψατε στις τράπεζες να πέσουν στα χέρια εκείνων που χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών», υπογράμμισε η πρώην υπουργός. 
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία για το θέμα», ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στην «πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως προσδοκούσαν μέσα από την αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης, να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια περί Grexit», αλλά «και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να σκόπευαν να οδηγηθεί (η ανακεφαλαιοποίηση) σε αποτυχία και σε εκκαθάριση ώστε με μικρή συμμετοχή να αγοράσουν τις τράπεζες». Ενώ καταλόγισε στην κυρία Μπακογιάννη «σπουδή να υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας» για ξεπούλημα των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης που έγινε. 
«Μην ξαναπείτε ότι οι τραπεζικές μετοχές θα ανεβούν γιατί την επομένη ημέρα κατρακύλησαν. Κάποιες φορές η σιωπή είναι καλύτερη για τη χώρα», του συνέστησε η βουλευτής της ΝΔ η οποία τον κάλεσε να συμπεριλάβει και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στις υπόλοιπες που έγιναν και θα αποτιμηθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα συγκροτήσει η Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Βούτσης.  «Φαντάζομαι ότι θα έχετε την ευγένεια και το θάρρος να συμπεριλάβετε στον έλεγχο και την δική σας ανακεφαλαιοποίηση. Η ΝΔ θα το ζητήσει», του ξεκαθάρισε, ενώ εκείνος της απάντησε: «Όσες επιτροπές θέλετε. Και για τις τράπεζες και για τα δάνεια των κομμάτων σας που θέλετε να τα φορτώσετε στον ελληνικό λαό».
«Κάποιοι στεναχωριούνται επειδή η Ελλάδα θα πετύχει. Ξεπεράσαμε τον μεγάλο κάβο της ανακεφαλαιοποίησης αλώβητοι. Για ποιον αφελληνισμό των τραπεζών μιλάτε;», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η αρχική εκτίμηση στην συμφωνία του Ιουλίου ήταν ότι θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και άρα επιπλέον χρέος. Οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίστηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ και τελικά το ΤΧΣ συμμετείχε μόνο με 5,5 δισ. ευρώ. «Γλυτώσαμε χρέος ίσο με το 10% του ΑΕΠ μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι οι ιδιώτες επενδυτές μπήκαν με 6,4 δισ. ευρώ, κάτι που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία». «Αυτό δείχνει απαξίωση ή θετικές προσδοκίες ανάπτυξης;», διερωτήθηκε, ενώ υπογράμμισε ότι μειώθηκε δραστικά η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους «και αυτό εσκεμμένα αποκρύπτεται». Όσον αφορά τον έλεγχο των τραπεζών, τόνισε ότι μπορεί η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ να είναι μικρότερη «αλλά και ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται  ότι ένα ποσοστό 25% είναι πιο σημαντικό σε μια επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα από ένα 40% σε μια που πάει σε εκκαθάριση».
Και δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους μακροπρόθεσμους επενδυτές», ενώ και «μέσω της επίλυσης του γόρδιου δεσμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αλλά και τις «σημαντικές νίκες όπως η διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ» ανοίγει ο δρόμος για την μεγάλη συζήτηση σχετικά με την απομείωση του δημοσίου χρέους, κάτι που όπως είπε θα είναι «μεγάλη εθνική επιτυχία για να βγει ο τόπος από την ομηρία των μνημονίων».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας κληθείς από την κυρία Μπακογιάννη να διευκρινίσει αν υποχρεώνεται η Εθνική Τράπεζα να πουλήσει την Finansbank «γύρω στα 2 δισ. ευρώ, όταν η αξία της είναι 4 με 5 δισ. ευρώ», διευκρίνισε ότι «γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον».