Η οίηση του κ. Τσίπρα


Η Ντόρα Μπακογιάννη κατάφερε να ...
εκνευρίσει με μία μόνο λέξη τον Αλ. Τσίπρα στην ερώτηση που έκανε προς τον Πρωθυπουργό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Η αλήθεια είναι ότι ως εκείνη την ώρα η κυρία Μπακογιάννη ήταν αυτή που είχε εκνευριστεί με τον κ. Τσίπρα επειδή δεν της απαντούσε ούτε μία από τις ερωτήσεις που του έθεσε για το μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Και την εκνεύρισε περισσότερο γιατί ο Πρωθυπουργός διάβαζε τα πάντα από ένα κείμενο ανακατεύοντας τα χαρτιά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πάλαι ποτέ ενθουσιώδεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άκουγαν και αυτοί να τους αναφέρει αριθμούς και ποσά μάλλον βαριεστημένα αφού σπανίως χειροκροτούσαν.

 Όταν ανέβηκε (για δευτερολογία) η Ντόρα στο βήμα της Βουλής (και όχι από το έδρανό της), είπε τη λέξη που εξόργισε τον κ. Τσίπρα. Ποια είναι αυτή; «Οίηση». Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη (που μάλλον θα διάβασε ο Πρωθυπουργός) η λέξη οίηση σημαίνει όταν κάποιος «έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, έπαρση, αλαζονεία» αλλά και «άτομο μικρών δυνατοτήτων αλλά με μεγάλη έπαρση». Και τι νομίζετε ότι της απάντησε ο Πρωθυπουργός; Ότι είχε προετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα τη δευτερολογία της, προσθέτοντας μάλιστα και τη λέξη «οίηση».

Ένα...  θερμαινόμενο ρουσφέτι
Ο δημοσιογράφος Ν. Κιάος, η σύζυγος του οποίου Φρόσω Κιάου είχε διατελέσει υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, είναι, ως γνωστόν, πρόεδρος στο ΟΑΚΑ. «Αμισθί, με παρακάλεσε ο Κοντονής και πήγα, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα» έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει μόλις συνάντησε στον διάδρομο της Βουλής τον Αλ. Φλαμπουράρη

Τον υπουργό Επικρατείας φάνηκε ότι δεν τον ενδιέφερε ούτε που ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ είναι άμισθος ούτε που τον διόρισε ο Στ. Κοντονής (αρμόδιος υπουργός για τον Αθλητισμό). 

Τον ενδιέφερε ότι ήταν... κλειδοκράτορας του μεγαλύτερου σταδίου της χώρας. Και του ζήτησε ένα μικρό ρουσφέτι: «Καλό είναι να βάλεις θέρμανση στα κολυμβητήρια του σταδίου» του είπε. 

Ο κ. Κιάος δεν ήθελε να δεσμευθεί (μάλλον αυτό ίσως να σκέφτηκε ότι προϋποθέτει και κάποια δαπάνη), αλλά ο κ. Φλαμπουράρης του είπε το μυστικό: «Ερχονται τα μικρά εκεί. Πρώτα τα έφερνα εγώ, αλλά τώρα που έγινα υπουργός τα φέρνει η γυναίκα μου και καταλαβαίνεις τώρα...»

Καταλάβατε τώρα εσείς για ποια «μικρά» εννοούσε ο κ. Φλαμπουράρης, όπως το κατάλαβε και ο κ. Κιάος, αφού πρόκειται για τα παιδιά της οικογένειας Τσίπρα, υποσχόμενος ότι θα φροντίσει τη θέρμανση.

Ποιον υποψήφιο εμπιστεύεται ο Βαγγέλης
Τυχαία συνάντηση είχαν στη Βουλή δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κ. Μητσοτάκης (φωτογραφία) συναντήθηκαν, αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, παρουσία μάλιστα του υπουργού, αρμοδίου για θέματα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλου. 

Το κυριότερο; Ο κ. Μεϊμαράκης είπε στον υπουργό ότι τον μόνο που εμπιστεύεται ανάμεσα στους υποψηφίους της ΝΔ είναι τον κ. Μητσοτάκη, επειδή, όπως είπε, έχει πολιτικό λόγο και δομημένη πολιτική σκέψη. 

Δύο-τρεις άλλοι βουλευτές της ΝΔ που στο μεταξύ είδαν τους δύο υποψηφίους αγκαλιασμένους και έσπευσαν να μοιραστούν τη χαρά μαζί τους και τη συμφιλίωσή τους συμβούλευσαν τον κ. Μεϊμαράκη να μην είναι τόσο οξύς γιατί χάνει. 

«Ετσι είμαι εγώ, δεν πρόκειται να αλλάξω»είπε, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να είναι ο εαυτός του. Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης έριξε και μερικά «καρφιά» εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων του λέγοντας «εγώ θα μιλώ με την κυβέρνηση, δεν γίνεται να μην ομιλώ τη στιγμή που έρχονται σοβαρά ζητήματα προς επίλυση». 

Εξέφρασε όμως και ένα παράπονο: ότι έχει κάνει τόσες εθνικές εκλογές και δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα αλλά στις εσωκομματικές εκλογές γίνεται πάντα, όπως είπε, μια ανακατωσούρα. Και αμέσως μετά διευκρίνισε: «Οχι μόνο στη ΝΔ αλλά σε όλα τα κόμματα».

Η Βαγγελιώ με το Jericho
Είναι η σκιά του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή. Τον ακολουθεί όπου πάει και λόγω της νεαρής ηλικίας της, του μόνιμου χαμόγελου στα χείλη της, του ντυσίματός της και της μοντέρνας κόμμωσής της (χτένισμα τύπου... Τεν- Τεν) όλοι νομίζουν ότι πρόκειται περί συνεργάτιδος του υπουργού. 

Στην πραγματικότητα, η αστυφύλαξ Βαγγελιώ Κουσαρή (εξ Αιτωλοακαρνανίας) κρύβει πάντοτε στην τσάντα της ένα πιστόλι Jericho, ισραηλινής κατασκευής, των 9 χιλιοστών. Αποτελεί την προσωπική φρουρά του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Και κάτι ακόμη: η αστυφύλαξ Βαγγελιώ κάνει πολύ συχνά εκπαιδευτικές βολές ώστε, αν απαιτηθεί, να είναι έτοιμη.

Πώς αποκαλεί ο Τσίπρας τον Καμμένο;
Ούτε μπορείτε να φανταστείτε τι καλά λόγια λέει με την πρώτη ευκαιρία ο πρωθυπουργόςΑλ. Τσίπρας για τον «συγκάτοικό του στην κυβέρνηση» Π. Καμμένο όταν αναφέρεται σε αυτόν. Παρότι, όπως παραδέχεται συχνά, τους χωρίζει ιδεολογικό χάσμα, δεν χάνει την ευκαιρία να τον αποκαλεί (και μάλιστα ενώπιον συνεργατών αλλά και υπουργών του) «ο αδελφούλης μου». Σου λέει, αν δεν τα βρω με τους άλλους, καλός είναι και ο Καμμένος με τους βουλευτές του.
Η οργή της Λιάνη

Σας μεταφέρω (και πάλι) ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη για να δείτε πώς αντιμετώπιζε τον Γ. Παπανδρέου«Ο ΓΑΠ δεν είχε ποτέ ιερό σκοπό, είναι ευγενοφανής και κλασικά αχάριστος».