Επεκτείνεται η εξάωρη εργασία στη Σουηδία


Η εξάωρη ημερήσια ...



εργασία επεκτείνεται στη Σουηδία από τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας μέχρι τα συνεργεία των αυτοκινήτων και το λιανικό εμπόριο, γράφει η «Independent». Στόχος της σκανδιναβικής χώρας είναι «να αυξήσει την παραγωγικότητα και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους», γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Η έδρα της Toyota στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Σουηδίας, εφαρμόζει το μέτρο της εξάωρης εργασίας εδώ και 13 χρόνια. Και τα νέα από τη θυγατρική της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού και οι εργαζόμενοι σ' αυτή δηλώνουν ευτυχέστεροι και η παραγωγικότητά τους και τα κέρδη της επιχείρησης έχουν αυξηθεί.

Η Filimundus, μια εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών που εδρεύει στην πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, υιοθέτησε το εξάωρο πέρυσι. «Η οκτάωρη εργασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύουν πολλοί», δηλώνει στην «Independent» ο διευθύνων σύμβουλος της Filimundus Λίνους Φελντ.

«Το να μείνει κανείς προσηλωμένος επί οκτώ ώρες σε ένα συγκεκριμένο σκοπό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Για να ξεπεράσουν οι εργοδότες τον σκόπελο της κούρασης των ανθρώπων που απασχολούν, τους υποχρεώνουν να κάνουν διαλείμματα για φαγητό, για καφέ, για κουβέντα και εν γένει για ανανέωση, παρατείνοντας έτσι το ωράριο», εξηγεί ο σουηδός μάνατζερ.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Science Alert, η νέα εργάσιμη ημέρα των έξι ωρών δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να οργανώνουν με μεγαλύτερη ενέργεια τη ζωή τους όταν εγκαταλείπουν τον εργασιακό χώρο. Ένας οίκος ευγηρίας στο Γκέτεμποργκ υιοθέτησε το εξάωρο δοκιμαστικά επί δύο χρόνια, από τις αρχές του 2015 έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να υπολογίσει το κόστος από την πρόσληψη νέου προσωπικού που θα καλύψει τα χρονικά κενά όσων μειώθηκε ο χρόνος απασχόλησής τους σε συνδυασμό με τα οφέλη από την ενίσχυση του ηθικού του συνόλου του εργατικού δυναμικού που απασχολεί.

«Έχω την εντύπωση ότι όταν σχολάς έπειτα από έξι ώρες απασχόλησης και επιστρέφεις την επομένη στη δουλειά έχοντας απολαύσει ένα γεμάτο απόγευμα με την οικογένεια και τους φίλους σου, είσαι πολύ πιο ενεργητικός και δημιουργικός. Άλλωστε η προοπτική να επαναλάβεις στον ελεύθερο χρόνο σου όσα απόλαυσες χθες είναι πιο κοντινή χρονικά...», δήλωσε ο Λίνους Φελντ.