Τζον Κέρι: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση


Η Ελλάδα είναι ...



κόμβος σταθερότητας στην περιοχή και πόλος συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». 

«Να είστε βέβαιος» είπε  «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

Ο κ. Κέρι πέρασε την πόρτα του Μαξίμου λίγο μετά τις 11:40 όπως ήταν προγραμματισμένο και η συνάντησή του με τον ελληνα πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:50. 

Συνάντηση Κέρι-Κοτζιά

«Αναγνωρίζουμε την συμβολή των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ελλάδας» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή. 

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι «ο κ. Κέρι είναι ένας σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του».
Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία.
«Η χώρας μας εκπέμπει σταθερότητα στην περιοχή και μπορεί να συμβάλλει σε διαβουλεύσεις, αλλά και να παίξει ρόλο διαιτητή» σε ενδεχόμενες συγκρούσεις δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι με τον αμερικανό ομόλογό του συζήτησαν για τις επιπτώσεις του συριακού «τις οποίες πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ανθρωπισμό». Υπάρχει ανάκγη πολιτικής λύσης στη Συρία και στήριξη χωρών υποδοχής προσφύγων στην περιοχή» σημείωσε και πρόσθεσε την ανάγκη «δίκαιης κατανομή βαρών που προκύπτουν από την μεταναστευτική κρίση». 

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο τραπέζι βρέθηκε και η μάχη κατά της τρομοκρατίας και της ISIS αλλά και το Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε, συνέχισε ο υπουργός και για ζητήματα επενδύσεων και ενέργειας. Ο κ. Κοτζιας κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ιδίως την Αλόννησο, και να γίνει πρεσβευτής του τουρισμού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κέρι αποδέχθηκε την πρόσκληση Κοτζιά, ενώ επισήμανε ότι «στόχος μου είναι να συνεχίσω την συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Κέρι. «Οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας είναι αδιάσπαστες, και έχουν ρίζες σε σημαντικές αξίες» πρόσθεσε.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για την οικονομία και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημείωσε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Θέλω να επαινέσω την προσπάθεια του ελληνικού λαού, που αν και προσπαθεί να ξεφύγει της οικονομικής κρίσης ανοίγει τις πόρτες της σε χιλιάδες μετανάστες» υπογράμμισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και κατ' επέκταση μείωση της ανεργίας. Οι χώρες πρέπει να κοιτάνε πέρα από τα στενά όρια» ανέφερε ο κ. Κέρι.

«Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ» είπε, προσθέτοντας ότι «κλειδί» στις προσπάθειες αυτές τις χώρας μας είναι οι ξένες άμεσες επενδύσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι, αν η χώρα μας συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές».

Οσον αφορά στο προσφυγικό ο κ. Κέρι υπογράμμισε ότι  «η λύση στον προσφυγικό είναι να φέρουμε ένα τέλος στον πόλεμο της Συρίας» σημείωσε ο Τζον Κέρι.

Οι ΗΠΑ είναι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως.

Δεν υπαρχουν δυο μέτρα και σταθμά είπε ο Τζον Κέρι ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Ελλάδα και Τουρκία έχουν καλούς διαύλους επικοινωνίας και τις «καλώ να συνεργαστούν για λόγους καλής γειτνίασης», είπε ενώ σημείωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα το πράξουν. 

Οσον αφορά τους πρόσφυγες, ο κ. Κέρι σημείωσε ότι είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Τουρκίας ή της Ελλάδας. Η κατάπαυση του πυρός είναι λύση. 

Το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ενώ παραμένει πρόεδρος ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έριξε στο τραπέζι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ερωτηθείς σχετικά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστεί μία τέτοια συνεργασία χωρίς ενδείξεις ότι επίκειται λύση ως προς το μέλλον του Άσαντ στην εξουσία -κεντρικό σημείο τριβής στις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

Ο Τζον Κέρι έφτασε στο υπουργεί Εξωτερικών στις 12:50. Στην είσοδο του υπουργείου, τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και την αντιπροσωπεία του υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.   

Οι δύο υπουργοί μαζί με τις αντιπροσωπείες τους κατευθύνθηκαν στην αίθουσα Καποδίστρια, όπου πραγματοποίησαν διευρυμένες συνομιλίες. Μαζί με τον κ. Κοτζιά είναι κι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας ενώ τον κ. Κέρι συνοδεύει η βοηθός υπουργός για θέματα Ευρώπης Βικτόρια Νούλαντ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Αθήνα από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό. 

Συνομιλίες με ευρεία ατζέντα


Η ατζέντα Κέρι θα είναι ευρεία, έχοντας μάλιστα εμπλουτιστεί εσχάτως με δύο κρίσιμα ζητήματα: πρώτον, την αστάθεια που προκαλεί η ρωσοτουρκική αντιπαράθεση μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su - 24 από την Άγκυρα και, δεύτερον, από τις συνέπειες των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο κρίκο ιδιαίτερα έπειτα από την επιβεβαίωση ότι δύο εκ των τρομοκρατών που έδρασαν στη γαλλική πρωτεύουσα πέρασαν από το ελληνικό έδαφος και τουλάχιστον ο ένας εξ’ αυτών κινούσε τα νήματα από την Ελλάδα προς το Βέλγιο.

Σημειώνεται ότι διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας διοργανώνουν αριστερές οργανώσεις και κινήσεις την Παρασκευή στις 18.00 στα Προπύλαια.