Μυρίζει μπαρούτι στην Ειδομένη με 7.000 μετανάστες στα σύνορα


Οι 3.500 είναι ...


Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί και μπορούν να περάσουν προς τα Σκόπια - Κλειστή η πόρτα για τους άλλους 3.500 άλλων εθνικοτήτων - Άλλα 24 λεωφορεία περιμένουν να φτάσουν στην περιοχή από το Πολύκαστρο

Εξακολουθεί να μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής βρίσκονταν στο σημείο περίπου 7.000 μετανάστες. Οι 3.500 από αυτούς είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί και μπορούν να περάσουν προς τα Σκόπια καθώς οι σκοπιανές αρχές επιτρέπουν τη διέλευση στις τρεις αυτές εθνικότητες.

Αντίθετα άλλοι 3.500 από άλλες εθνικότητες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη καθώς οι αρχές των Σκοπίων κρατούν κλειστές τις πόρτες για όσους δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, πέρασαν τα σύνορα περίπου 500 άτομα, αλλά η κατάσταση δεν αναμένεται να εκτονωθεί σύντομα καθώς άλλα 24 λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν στο Πολύκαστρο με προορισμό την Ειδομένη.

Την Πέμπτη χρειάστηκε να φτάσει 8 το βράδυ προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση καθώς τότε ήταν που οι Έλληνες αστυνομικοί έπεισαν μετανάστες από το Ιράν και το Μαρόκο που βρίσκονταν μπροστά στην ουδέτερη ζώνη και την είχαν αποκλείσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή τους έχει απαγορευθεί η διέλευση, να φύγουν από τα σύνορα, ώστε αυτά να ανοίξουν ξανά για τους πρόσφυγες.

Νωρίτερα την Πέμπτη  η κατάσταση στο σημείο δυναμιτίστηκε και πήγε να φύγει εκτός ελέγχου, έπειτα από το θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού μετανάστη από ηλεκτροπληξία, σε συνέχεια των επεισοδίων μεταξύ μεταναστών και Σύρων προσφύγων.

Ήδη από τη νύχτα της Τετάρτης, εγκλωβισμένοι μετανάστες άλλων εθνικοτήτων είχαν αποκλείσει το πέρασμα προς τα Σκόπια, εκεί όπου βρίσκονται και οι δομές αλληλεγγύης, οι οποίες είχαν επίσης αποκλειστεί από τους μετανάστες.

Ενώ η κατάσταση έδειχνε να αποφορτίζεται, ο θάνατος του Μαροκινού άναψε πάλι τα αίματα. Ο 22χρονος άντρας ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, στο σημείο που παραμένουν ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ, και σκοτώθηκε επί τόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη ομάδα μεταναστών κατευθύνθηκε προς το σημείο διέλευσης, από εκεί όπου έχασε νωρίτερα τη ζωή του ο 22χρονος Μαροκινός, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας τη σορό του άτυχου νέου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με μαύρο πανί, την οποία είχαν αρπάξει νωρίτερα από την αστυνομία.

Περίπου 500 από αυτούς προσπάθησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα από μη περιφραγμένο σημείο με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να «απαντήσουν» με περιορισμένη χρήση χημικών.

Ένας τραυματίας από τα επεισόδια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυγύρου

Όλο το διάστημα που παρέμειναν κλειστά τα σύνορα, είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων, ίσως και πάνω από 5000 άτομα. Ωστόσο, από τη στιγμή που η ροή συνεχιζόταν κανονικά, θα εκτονωνόταν γρήγορα η κατάσταση.

Στο μεταξύ, προβλήματα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές δημιούργησε ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, καθώς από τις 18 Νοεμβρίου, περίπου 1.500 πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο εξαιτίας της άρνησης των αρχών της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν τη διέλευση.

Συνολικά επηρεάζονταν περίπου 1.800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας, όπως δήλωσε στον Σκάι ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.

Στην ΠΓΔΜ είχαν εγκλωβιστεί με κατεύθυνση την Ελλάδα τέσσερα τρένα ενώ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθηνά είχαν εγκλωβιστεί τρένα που δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο, η ζημιά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ άγγιξε το 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ πλήγμα δέχθηκε και η αξιοπιστία της εταιρίας, καθώς δεν μπορούσε να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Μεγάλοι πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και εισαγωγικές εταιρίες, εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια, ενώ μεγάλες ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Δυσαρέσκεια εξέφραζαν και ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στα εγκλωβισμένα βαγόνια βρίσκονταν περίπου 1500 τόνοι ζάχαρης αλλά και τρόφιμα σε ψυγεία, που προορίζονταν για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η επιχείρηση τονίζει ότι έχουν εκδοθεί οι χριστουγεννιάτικοι κατάλογοι του σούπερ μάρκετ, αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στα ράφια.

Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.