Συνεννόηση για ασφαλιστικό ζητά ο Αλέξης Τσίπρας


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Κάλεσμα στα κόμματα της ...



αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενότητα στα μείζονα θέματα και στους εθνικούς στόχους, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους απέναντι στην Ελλάδα αναφορικά με το μείζον ζήτημα του χρέους, αναδεικνύοντας τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, οι οποίες και διασφάλισαν την πορεία εντός του ενιαίου νομίσματος.

"Είναι υποχρέωση των εταίρων να ανοίξουν το κεφάλαιο για το θέμα του χρέους αλλά και για το προσφυγικό. Η Ελλάδα φυλάει κυριάρχως τα σύνορά της, αλλά θέλει και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί τα δικά της σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παράλληλα, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.

Στα μείζονα θέματα, στους εθνικούς στόχους δε μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι. Τούτη τη στιγμή, όπως έδωσαν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις τη μάχη για να μείνει η χώρα στο ευρώ, το ίδιο θα κάνουν και τώρα και εγώ θα συνεισφέρω σε αυτό επειδή αυτός είναι ο δέσμιος ρόλος μου που απορρέει από το Σύνταγμα”, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εστιάζοντας στο Κυπριακό και στον απόηχο των αναφορών Τσίπρα, στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως είναι σαφές ότι η θέση μας για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων είναι δεδομένη. "Όχι γιατί είναι δικές μας εμμονές αλλά γιατί εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, στον απόηχο της ψήφισης των μέτρων-φωτιά του πολυνομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης (έριξαν το κάρο από την κορφή στους πρόποδες και τώρα βρίσκονται στη γαλαρία και βλέπουν αυτούς που προσπαθούν να το ξαναφέρουν στην κορυφή, υποστήριξε) έκανε λόγο για στήριξη και στοιχειώδη συνεννόηση για τα ανοιχτά ζητήματα της ατζέντας.

Όπως, το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και το ονοματολογικό. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει με το κύρος του σε αυτήν την προσπάθεια.

"Πρέπει να προσπαθήσουμε να σφίξουμε τα δόντια για τις τελευταίες δύσκολες στροφές και να έχουμε τη σκέψη μας παράλληλα σε εκείνους που περνάνε πιο δύσκολα, να σταθούμε πλάι τους, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να ανακτήσουν την εργασιακή τους ασφάλεια”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Κύριο μέλημά μας ήταν η προστασία των αδυνάμων”, συμπλήρωσε, δηλώνοντας...ευτυχής για το ότι προστατεύθηκε το 60%. "Όσοι, δηλαδή, δεν έχουν δυνατότητα και το εισόδημα να αποπληρώνουν τα δάνεια”.