Πανούσης: Εμπιστεύομαι μόνο τον Τσίπρα


Μείζον πολιτικό και ...


ηθικό ζήτημα εγείρεται για την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις σημερινές τοποθετήσεις του κ. Ι. Πανούση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, καθώς ο πρώην υπουργός όχι μόνο μίλησε επωνύμως για σειρά κορυφαίων στελεχών που μέσω άρθρων τους τον «κυνηγούσαν» στο παρελθόν.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν τρέφει σε κανέναν υπουργό εμπιστοσύνη προκειμένου να συζητήσει μαζί του το θέμα των σε βάρος του απειλών, ενώ παράλληλα μίλησε ευθέως για σχεδιασμένες σε βάρος του κυβερνητικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες.

«Διαχειρίζονται λάθος το ζήτημα. Προσπάθησα να κατεβάσω τους τόνους και να δω τον κ. Τσίπρα. Μόνο στον κ. Τσίπρα έχω εμπιστοσύνη. Σε κανένα άλλο. Δικό του πρόβλημα το πώς λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πανούσης. Ανέφερε ότι απόλυτη εμπιστοσύνη έχει και στον διοικητή της ΕΥΠ κ. Ι.Ρουμπάτη, που τον χαρακτήρισε φίλο του επί 30 χρόνια, σημειώνοντας ότι παρουσίασε τα στοιχεία στον πρωθυπουργό και πως όπως έμαθε, κατόπιν αυτού ο κ. Τσίπρας δήλωσε προβληματισμένος.

Πάντως, δεν ήταν βέβαιος αν πρώτος δέκτης της ενημέρωσης ήταν προσωπικά ο κ. Τσίπρας ή στελέχη του μεγάρου Μαξίμου: «Αν κάποιος φιλτράρισε τα έγγραφα από το γραφείο του πρωθυπουργού, είναι δικό τους θέμα». Υπό αυτό το πρίσμα αίσθηση προκάλεσε η επιμονή του κ. Πανούση να λέει, πολλές φορές, ότι επιθυμεί προσωπικά να μιλήσει στον πρωθυπουργό.

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη μνημόνευσε τόσο την καταγγελλόμενη από εκείνον υπόθεση των σε βάρος του απειλών, όσο και παλαιότερες επιθέσεις που έχει δεχθεί ακόμα και εντός πνεπιστημιακών χώρων.

Αναφέρθηκε, όμως, αναλυτικά και σε στις φραστικές-πολιτικές επιθέσεις που διαχρονικά δέχεται από το ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον, από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για παραβίαση ασύλου, όταν έδωσε εντολή να εκκενωθεί από «απίθανους» τύπους το Πανεπιστήμιο στα Προπύλαια, όταν τα είχαν υπό κατάληψη.

Δεύτερον, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως –είπε- οι Ευ. Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Ζωή Κωνσταντοπούλου με σειρά άρθρων τους. Τρίτον, από κυβερνητικά στελέχη τώρα, με την μήνυση των κ. Παρασκευόπουλου – Τόσκα και τις σε συνέχεια της μήνυσης απαξιωτικές σε βάρος του δηλώσεις σειρά άλλων.

«Ποιός υπουργός έχει δεχθεί επιθέσεις από το κόμμα που έχει αναδειχθεί. Επιμένω ότι πρέπει να δω τον πρωθυπουργό» επανέλαβε ο κ. Πανούσης για να συνεχίσει: «Περίμενα από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖα να είναι μαζί μου να χτυπήσουμε το παρακράτος. Περίμενα από τον πρωθυπουργό να με φωνάξει και να με ρωτήσει». Και πρόσθεσε: «Γιατί τέτοια επίθεση σε έναν άνθρωπο, με μηνυτήριες αναφορές από υπουργούς. Εμπιστεύομαι μόνο τον πρωθυπουργό.

Προσπαθώ να καταλάβω γιατί η υπεραντίδραση της κυβέρνησης. Γιατί το κάνουν; ‘Η είναι τσαμπουκάς, ή κάτι άλλο φοβούνται που δεν ξέρω. Είναι σχεδιασμένη η αντίδραση. Δεν είμαι ήρωας ή μάγκας. Απλά δεν φοβάμαι. Ολο το σύστημα φοβάται».

Η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης, με τον κ. Ευ. Βενιζέλο να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πρέπει για την υπόιθεση να κληθεί να μικλήσει και ο πρωθυπουργός στην Επιτροπή, ενώ επαδιατυπώθηκε το αίτημα να προκληθούν οι κ. Παρασκευόπουλος, Τόσκας, Λάμπρου και Ρουμπάτης.

Η ένταση καταγράφηκε μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και με τον κ. Πανούση.

Αφορμές δίνονταν τόσο με τις ερωτήσεις των κυβερνητικών βουλευτών, όσο και με εκείνες των βουλευτών της αντιπολίτευσης με αμφότερες τις πλευρές ουσιαστικά να καταλογίζουν προς αλλήλους πολιτικές σκοπιμότητες απαξίωσης ή στήριξης του πρώην υπουργού.

Ο κ. Πανούσης που σημείωσε πως θα ζητήσει αύριο από τον αρμόδιο εισαγγελέα το επίσημο υλικό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και πως αν δεν υπάρχει (αν έχει καταστραφεί) κάτι τέτοιο θα συνιστούσε σκάνδαλο, διέκρινε από πλευράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μια αρνητική έναντί του διάθεση, σχολίαζε χαμηλοφώνως κατά περίσταση:

«Μην προσπαθείτε να κάνετε σε εμένα τον εισαγγελέα, δεν περνάει» - προς κα Αννέτα Καββαδία με αφορμή επίμονες και κοφτές προς εκείνον ερωτήσεις.

«Μην το πιέζετε πολύ. Παίζετε λάθος, μην παίζετε έτσι. Δεν βγαίνει είδηση. Συνεχίστε να επιτίθεστε σε εμένα» - προς την κα Χριστοδουλοπούλου, με αφορμή δικές της ερωτήσεις.