Καλά… Χριστούγεννα για το 1 δισ. ευρώ, το 2016 η αξιολόγηση


Της Δήμητρας Καδδά

Η κυβέρνηση θα λάβει ...


σήμερα – για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο – δόση από τους δανειστές. Μόνο που λεφτά στα "χέρια" της σχεδιάζεται να ξαναπιάσει περί τις 15 Δεκεμβρίου (1 δισ. ευρώ). Τότε σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων, ενώ  η πρώτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, και ότι συνδέεται με αυτή όπως το θέμα του χρέους,  μαζί με τα 5,7 δισ. ευρώ των δόσεων Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου πλέον αναμένεται να ολοκληρωθεί από το νέο έτος..

Σήμερα θα φτάσουν από τον ESM στα κρατικά ταμεία τα 2 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, ενώ από  χθες είναι  διαθέσιμα τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες  και θα μεταφέρονται στο ΤΧΣ ανάλογα με τις ανάγκες. Τα 2 δισ. ευρώ θα πρέπει – βάσει της απόφασης του Eurogroup – να οδεύσουν για δόσεις προς το ΔΝΤ (λήγουν 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο ) σε ένα πολύ μικρό μέρος από τα 6 δισ. ευρώ "φέσια" του κράτους προς ιδιώτες και ως εθνική συνδρομή για  έργα ΕΣΠΑ.

Νέες τηλεδιασκέψεις με θεσμούς και EWG

Αυτό είναι το… εύκολο έργο. Το δύσκολο είναι η νέα διαπραγμάτευση που ξεκινά -επίσης- από σήμερα, μέσω τηλεδιασκέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά και με τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν παραμείνει στην Αθήνα.

Αντικείμενο είναι το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ. Οι επιτελείς του Eurogroup (EWG) έλαβαν χθες επίσης εντολή να "εργασθούν" τις επόμενες ημέρες για να "κλειδώσουν" την τελική λίστα των μέτρων που εν συνεχεία θα πρέπει να επικυρωθεί, όπως είχε γράψει το Capital.gr.

Δεν αποκλείουν αρμόδιες πηγές και την έλευση των θεσμών – εκ νέου – στην Αθήνα περί τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το ασφαλιστικό

Το ζητούμενο είναι ωστόσο ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτών  των μέτρων του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, με μεγάλο άγνωστο "Χ" το ασφαλιστικό. Ενώ οι πρώτες πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο θεσμών ήθελαν η προσωρινή λίστα των δεύτερων προαπαιτούμενων να μην περιέχει ασφαλιστικό και φορολογικό πακέτο (αγρότες, κλίμακα ενοικίων, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα) ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem στις δηλώσεις του που εκδόθηκαν και σε γραπτή μορφή στην συνέχεια αναφέρει ρητά ότι το ασφαλιστικό ήταν στο πρώτο πακέτο και μετακινήθηκε στο δεύτερο πακέτο για να γίνει εφικτή η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

"Η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθεί  στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και στον σχεδιασμό των δεύτερων προαπαιτούμενων, επισήμανε. Το EWG αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται  πάνω σε αυτό", ανέφερε. Μάλιστα αναφέρθηκε στη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο στα μέσα Δεκεμβρίου όπως και να 2015, όπως επίσης και να επιταχύνουν σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.

Πέραν του ασφαλιστικού το Eurogroup στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα έκανε ειδική μνεία  στην διευθέτηση των κόκκινων δανείων αναφέροντας την " πρόθεση των ελληνικών αρχών για τη σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα". Ειδική μνεία έγινε και για "τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου και να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των καθυστερήσεων σε σημαντικά έργα (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων και έργων περιβάλλοντος) που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.

Μειώνεται ο λογαριασμός των 86 δισ. ευρώ

Μία  άλλη σημαντική παρατήρηση που έγινε χθες μετά το Eurogroup ήταν ότι το ποσό του αρχικού δανείου των 86 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστεί στο σύνολό του. Εκτιμήθηκε ότι τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες δεν θα χρειαστεί να δοθούν, ενδεχομένως ούτε το σύνολο των 10 δισ. ευρώ του πρώτου τραπεζικού πακέτου που είναι  διαθέσιμο, αφού χθες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr ανέφεραν ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα του δεύτερου πακέτου

Αρχικά στόχος  ήταν – βάση δηλώσεων του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου  -  τα μέτρα που θα περιέχει το δεύτερο πακέτο να κλειδώσουν στις εν Αθήναις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο αυτό δεν έγινε εφικτό και οι θεσμοί πριν αναχωρήσουν παρέδωσαν στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ένα πρώτο κείμενο/λίστα ως "βάση" συζητήσεων που θα πρέπει να συνεχισθούν μέσα στην εβδομάδα για να ξεκινήσει η εφαρμογή  του πακέτου.

Πλέον από τις δηλώσεις του Eurogroup είναι σαφές ότι στο πακέτο ενσωματώνονται  όλα τα  μέτρα για τις τράπεζες και ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, τα μέτρα επιτάχυνσης έργων του ΕΣΠΑ, και πιθανόν το ασφαλιστικό.

Πληροφορίες αναφέρουν και για πρόθεση ενσωμάτωσης των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ΓΓ Εσόδων και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και για το νέο μισθολόγιο (που οδεύει προς δημόσιας διαβούλευση).

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο (τα μέτρα για τους αγρότες, η νέα κλίμακα ενοικίων και η ενσωμάτωση  στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος της έκτακτης εισφοράς)  θα πρέπει να φανεί αν στην τελική λίστα των μέτρων θα παραμείνουν εκτός των δεύτερων προαπαιτούμενων.

Σε κάθε περίπτωση,  όποια  "απουσία" διατάξεων/παρεμβάσεων  απλά  συνεπάγεται την "μετακίνησή" τους στο αμέσως... επόμενο πακέτο που πρέπει να έρθει για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.. και ονομάζει ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος  "γκρίζα ζώνη". Μία αξιολόγηση που  οι θεσμοί συνδέουν άρρηκτα με το ασφαλιστικό και την διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας..