Σε εκλογικό βηματισμό η χώρα, από ώρα σε ώρα οι αποφάσεις Τσίπρα


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και ...


λίγα λεπτά στη Βουλή διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει, ουσιαστικά, το χρόνο προσφυγής στην κάλπη, μετά και την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να τρέξει τις πολιτικές εξελίξεις, ως μέσο απεμπλοκής από τα εσωτερικά αδιέξοδα της Κουμουνδούρου.

Με το σχίσμα προεδρικών και λαφαζανικών να θεωρείται πλέον δεδομένο, μετά και τις πολεμικές ανακοινώσεις, που αντάλλαξαν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη και κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να προωθεί την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

 Ως πιθανότερες ημερομηνίες προβάλλουν η 13η και η 20η του μήνα, με δεδομένο πως οι εισηγήσεις για διαδικασίες εξπρές εδράζονται και στη στόχευση της απομόνωσης των "λαφαζανικών” από κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, που θα εκφράζει τους οπαδούς της δραχμής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, από τις έντεκα το πρωί βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (θιασώτης σύμφωνα με πληροφορίες των άμεσων εκλογών), ενώ στη διευρυμένη σύσκεψη δίνουν το "παρών” κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

 Όπως, οι υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει, όπως όλα δείχνουν, και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, που αναχώρησε πριν λίγη ώρα εσπευσμένα από την Καλαμάτα, κάνοντας λόγο για άμεσες εξελίξεις.

Όπως μετέδιδε από το πρωί το Capital.gr υπουργοί και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου εισηγούνται την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το αργότερο μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, με προσφορότερες ημερομηνίες την 13η και την 20η του μήνα. Για να ισχυροποιήσουν την επιχειρηματολογία τους αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών, επισημαίνουν πως με αυτήν την κίνηση-ματ, ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει ανέπαφη τη φαρέτρα των πρωτοβουλιών, περιορίζοντας δραματικά τις όποιες κινήσεις των λαφαζανικών για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού της δραχμής, ιδιαίτερα από τη στιγμή που βρίσκεται στα σκαριά ο…αρραβώνας τους με τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο.

 Η ίδια ομάδα υπουργών και στελεχών επισημαίνει ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι προς το συμφέρον του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς οι πολίτες δεν έχουν κληθεί ακόμα να πληρώσουν το…λογαριασμό των μέτρων του τρίτου Μνημονίου και δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές οι επιπτώσεις των μέτρων-φωτιά, που πέρασαν από τη Βουλή.

Νωρίς το πρωί, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για "αγεφύρωτο ρήγμα” στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και τόνισε πως ο χωρισμός ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα θεωρείται μονόδρομος. "Η διαρκής διαφοροποίηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δημιουργεί ένα ρήγμα που είναι αγεφύρωτο. Έχει προκύψει εκ των πραγμάτων η ανάγκη για εκλογές”, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, με τους λαφαζανικούς να περνούν και πάλι στην αντεπίθεση, μέσω δηλώσεων των κυρίων Λαπαβίτσα και Λεουτσάκου.

"Το μνημόνιο καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο πλειοψηφικός ΣΥΡΙΖΑ. Δε χρειάζεται νέο κόμμα. Χρειάζεται ένα νέο μέτωπο. Χρειάζεται να εκφραστεί πολιτικά το αντιμνημονιακό μέτωπο. Δε μπορεί να γίνουμε όλοι μνημονιακοί. Εμείς δε θέλουμε να φύγουμε από πουθενά.

 Είμαστε συνεπείς σε όσα είπαμε στο λαό. Είμαστε συνεπείς σε οτιδήποτε έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να πάμε που; Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατραπεί σε μνημονιακό κόμμα, τότε θα δούμε. Το πολιτικό πρόβλημα το έχουν αυτοί που άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές και άλλα μετά. Εμείς δεν έχουμε το πρόβλημα”, ανέφερε ο κ. Λαπαβίτσας.

"Η κυβέρνηση είχε τη λαϊκή στήριξη να προχωρήσει σε εναλλακτικούς δρόμους και δεν το έπραξε. Επέλεξε να ενταχθεί στο μνημονιακό μπλοκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ενημέρωση, καμία συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες που στα υπόγεια του Μαξίμου σχεδιάζουν. Νομίζω ότι ο σχεδιασμός είναι να επέλθει ένας εκλογικός αιφνιδιασμός και να μην προλάβει ο ελληνικός λαός να καταλάβει μέσα στο καλοκαίρι τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή του αυτή η μνημονιακή μετάλλαξη που συμβαίνει', είπε, με τη σειρά του, ο κ. Λεουτσάκος.

Πηγή : capital.gr