Τα επόμενα βήματα


Το μείζον επιτεύχθηκε. Το νομοσχέδιο με ...



τα προαπαιτούμενα υπερψηφίστηκε. Και με εντυπωσιακή και πάλι πλειοψηφία αφού συγκέντρωσε 229 θετικές ψήφους. Άρα ο δρόμος για ολοκλήρωση της συμφωνίας διατηρήθηκε διάπλατα ανοικτός. Και με δεδομένη την ευρύτατη συναίνεση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αλλά από το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ τα μηνύματα κάθε άλλο παρά θετικά ήταν. Οι αρνητικές ψήφοι ανήλθαν σε 32, τα «παρών» σε 6 και μία απουσία. Συνολικά 39 βουλευτές δεν ανταποκρίθηκαν στην πρωθυπουργική έκκληση.

Άρα το ρήγμα που είχε διαπιστωθεί το περασμένο Σάββατο όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά αντίθετα διευρύνθηκε. Και είναι κι αυτό ένα από τα προβλήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός.

Κύριο πρόβλημά του η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής. Ιδιαίτερα σοβαρό και εκείνο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης που αναμένεται να προχωρήσει άμεσα.

 Η διαχείριση του προβλήματος των διαφωνούντων, και μεταξύ αυτών οι περιπτώσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών, της Κωνσταντοπούλου και του Βαρουφάκη, θα είναι πάντως εκείνη που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, διότι συνδέεται άμεσα με τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος.

Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού θα είναι καθοριστικές τόσο για την πορεία της κυβέρνησης όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομική ζωή της χώρας και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ισως ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τόσα πολλά και τέτοιας σοβαρότητας προβλήματα. Και με κορυφαίο, βεβαίως, την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας