Savoir Vivre


Υπάρχει συνταγή για μια...


επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη;

Υπάρχει μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Τα τεχνικά προσόντα και οι γνώσεις δικαιολογούν μόνο κατά 15% μια πρόσληψη και αργότερα τη διατήρηση μιας θέσης εργασίας. Το υπόλοιπο 85% της επιτυχίας συνδέεται με πιο προσωπικά προσόντα. Ειδικά στη σημερινή ανταγωνιστική εποχή, ακόμα και η λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ορίστε λοιπόν πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Αρχικά, οφείλουμε να γνωρίζουμε προκαταβολικά κάποια στοιχεία για την εταιρεία. Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας πήγε στην Ιαπωνία για την υπογραφή μίας μεγάλης οικονομικής συμφωνίας και βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερώτηση που του έκαναν οι Ιάπωνες σχετικά με τη δική τους εταιρεία. Του είπαν “ήλθες να κλείσουμε μία συμφωνία και δεν γνωρίζεις τίποτα για εμάς”.

Πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα για την εταιρεία πριν πάμε να χτυπήσουμε την πόρτα της και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε στη διάρκεια της συνέντευξης. Επιλέγουμε με προσοχή τα ρούχα μας και βέβαια τα παπούτσια μας. Η εμφάνισή μας πρέπει να συνάδει με τον τόπο και τον χρόνο. Ντυνόμαστε για τη δουλειά που θέλουμε και όχι όπως στη δουλειά που κάναμε πριν.

 Είναι σημαντικό να αφιερώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική μας φροντίδα. Καλό θα είναι να αποφύγουμε τα περιττά κοσμήματα. Ακόμα και αν έχουμε στείλει ηλεκτρονικά το βιογραφικό μας είναι απαραίτητο να το έχουμε και μαζί μας σε αντίγραφα, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να το δείξουμε.

Πρέπει να είμαστε ακριβείς στην ώρα μας. Υπάρχει ένα παλιό στρατιωτικό ρητό που λέει, ότι αν δεν είσαι 5 λεπτά νωρίτερα, θεωρείσαι 10 λεπτά καθυστερημένος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε στην ώρα μας και βέβαια πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί ότι γνωρίζουμε την ακριβή διεύθυνση και το τηλέφωνο της εταιρείας στην οποία πηγαίνουμε, καθώς επίσης ότι γνωρίζουμε το τηλέφωνο του υπευθύνου που θα μας δεχτεί.

 Όλα αυτά μπορεί να μας χρειαστούν την τελευταία στιγμή. Όταν πηγαίνουμε να διεκδικήσουμε μία μεγάλη θέση είναι σκόπιμο να έχουμε μαζί μας μια ενημερωμένη επαγγελματική κάρτα μας (Business Card). Η κάρτα μας, που δίνουμε σε μία συνέντευξη, είναι η ιστορία που αφήνουμε πίσω μας.

Μπορεί να πάνε χίλιοι υποψήφιοι και εμείς να κάνουμε τη διαφορά ακόμα και λόγω της κάρτας μας, καθώς θα περάσουμε την εικόνα ότι είμαστε οργανωμένοι. Την επόμενη μέρα, μπορούμε να στείλουμε ένα ευχαριστήριο μήνυμα στον άνθρωπο που μας δέχτηκε και κάθισε απέναντί μας.