DJ: Προσχέδιο συμφωνίας από την πενταμερή του Βερολίνου


Ολοκληρώθηκε στο...


Βερολίνο η συνάντηση μεταξύ της Angela Merkel, του Francois Hollande, του Jean Claude Juncker, του Mario Draghi και της Christine Lagarde. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Steffen Seibert, οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Dow Jones Newswires ανέφερε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζουν ένα κείμενο για μια συμφωνία διάσωσης που θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση, σε ένα σημάδι ότι η υπομονή των πιστωτών εξαντλείται μετά από μήνες αδιέξοδων συνομιλιών, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έστειλαν ένα προσχέδιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια στη συνάντηση που πραγματοποιείται στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε αυτό που ένας αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες, χαρακτήρισε "τελική" προσφορά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι πιθανότητα θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα του θέσει ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Η απόρριψη του θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, κεφαλαιακούς ελέγχους και μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Η αποδοχή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νίκησε στις εκλογές του Ιανουαρίου με την υπόσχεση να σταματήσει και να αναστρέψει τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι πιστωτές στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την έκτακτη βοήθεια που λαμβάνει από το 2010, μεταδίδει το πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών έχουν αναφέρει ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα, με τις βασικές διαφορές να διατηρούνται στα επίμαχα ζητήματα των συντάξεων και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθώς και στα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Το προσχέδιο έχει στόχο να ορίσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να συμφωνήσει η Αθήνα προκειμένου να έχει πρόσβαση στην επόμενη δόση βοήθειας ύψους έως 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία η Ελλάδα χρειάζεται για να αποφύγει την πτώχευση μέχρι το αργότερο τον Ιούλιο, όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των πιστωτών της καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι επικίνδυνα χαμηλά, αναφέρει το Dow Jones. Η Αθήνα εκτιμάται ότι έχει αρκετά χρήματα για να αποπληρώσει τα 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου, αλλά πιθανότητα δεν θα έχει αρκετά για να καλύψει τις επόμενες τρεις πληρωμές μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Νωρίτερα σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση έδειξε ότι θα κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, Steffen Seibert δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα "ευρύ μεταρρυθμιστικό πακέτο". Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να κάνει αλλαγές στο δημόσιο τομέα και να επιδιώξει ιδιωτικοποιήσεις.

"Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Martin Jäger.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι δημόσια η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει τις απαιτήσεις των πιστωτών – με επικεφαλής το ΔΝΤ και τη Γερμανία – για την επώδυνη σύσφιξη των δημόσιων οικονομικών, περιλαμβανόμενων των περικοπών στις συντάξεις και των βραχυπρόθεσμων μέτρων λιτότητας.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι η Αθήνα αρχίζει να δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία στις ιδιωτικές συζητήσεις για τις συντάξεις και άλλα δύσκολα θέματα, δείχνοντας ότι γνωρίζει πως θα πρέπει να κάνει επώδυνες παραχωρήσεις.

Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η συμφωνία θα χρειαστεί να μετατραπούν αυτά τα σημάδια σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, κάτι που θα περιλαμβάνει τη μείωση του συνταξιοδοτικού κόστους το οποίο πιέζει τον ελληνικό προϋπολογισμό. Ακόμα και εάν συμφωνηθεί ένα πακέτο πολιτικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια επανάσταση από ορισμένα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ για παραχωρήσεις που εναντιώνονται στις ιδεολογικές γραμμές και εκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος.

Μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αναφέρουν οικονομολόγοι. Με τις καθοριστικές ημερομηνίες να πλησιάζουν, νευρικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγκάζονται να κάνουν υποθέσεις για τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κατάληξης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker δήλωσε τη Δευτέρα σε γερμανική εφημερίδα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ "δεν αποτελεί επιλογή" εν μέρει επειδή θα προκαλούσε ζημιά στην εμπιστοσύνη προς το ενιαίο νόμισμα.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Juncker, Martin Selmayr, δήλωσε σήμερα ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, το οποίο με τη σειρά του θα πυροδοτούσε μια κρίση που η ΕΕ πιθανότατα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με αναπτυξιακή βοήθεια.

"Για τον Γερμανό φορολογούμενο, δεν θα είναι πιο φτηνό, αυτό είναι εγγυημένο", εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, δήλωσε ο Selmayr. Δεν υπάρχει εναλλακτική από το να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Αθήνα, πρόσθεσε "καθώς η εναλλακτική θα ήταν ακόμα χειρότερη από το να γίνουν σήμερα συμβιβασμοί".