Νέο (δραματικό) επεισόδιο στην διαπραγμάτευση


Της Νίκης Ζορμπά

Νέο (δραματικό) επεισόδιο στη...



 διαπραγμάτευση βρίσκεται ante portas με την Κυβέρνηση να επιχειρεί δια των εκπροσώπων της στις Βρυξέλλες (Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη) να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει από τους Θεσμούς.

Επιμένει ωστόσο, ότι σε τραπέζι "τεχνικών διαβουλεύσεων" δεν πρόκειται να συρθεί, παρότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τον J. C. Juncker, το κυβερνητικό κλιμάκιο που αφικνείται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα δώσει στους Θεσμούς, την αντιπρότασή της.

Καίτοι κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν χθες πως "βρισκόμαστε πιο κοντά στη συμφωνία από ποτέ", το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο.

Και τούτο, διότι άλλες πηγές με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, εξηγούσαν στο capital.gr , πως η επιμονή των δανειστών σε μέτρα εξαιρετικά σκληρά, χωρίς μάλιστα να δέχονται να συμπεριληφθεί το ζήτημα του χρέους στη συμφωνία, αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα των συζητήσεων ώστε να υπάρξει σύγκλιση.

Ήτοι εκτιμούσαν, πως η συμφωνία "αν τελικώς έρθει, αργεί" (αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο που κυκλοφορεί).

Το Μαξίμου διαμήνυσε χθες πάντως ότι συναινεί σε συμφωνία που να περιλαμβάνει:

- χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (η απόκλιση με τους θεσμούς βρίσκεται στο 0,25%)

- Δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους

Αναπτυξιακό πακέτο

Ενώ απορρίπτει αναφανδόν την περικοπή μισθών και συντάξεων.

Άλλες κυβερνητικές πηγές ωστόσο,  εξηγούσαν στο Capital.gr, ότι η Αθήνα θα δεχόταν να συζητήσει ( μικρές) αναπροσαρμογές σε ΦΠΑ και πρωτογενή πλεονάσματα μόνον στην περίπτωση που οι Θεσμοί, θα αναλάμβαναν ρητή και ξεκάθαρη δέσμευση πως θα ρυθμιστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Το Bερολίνο, κυριώτατα, κατά τις ίδιες πηγές, "δεν θέλει ούτε να το ακούει".

Παρότι τα σύννεφα στη διαπραγμάτευση παραμένουν "πυκνά", κατά ορισμένους, δύο βαρύνουσας σημειολογικής σημασίας είναι 1. Η μετάβαση του Γ. Δραγασάκη στις Βρυξέλλες (την προηγούμενη φορά η ομάδα απαρτιζόταν μόνον από τους Ευ. Τσακαλώτο, Ν. Παππά και Γ. Χουλιαράκη) 2. και η διευρυμένη σύνθεση στο σχήμα που συσκέφθηκε στο Μαξίμου (συμμετείχε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, δριμύς πολέμιος του "επώδυνου συμβιβασμού).

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εν λόγω "παρατηρητές" εκτιμούν, πως "κάτι κινείται ουσιαστικά αυτή τη φορά στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, ανεξαρτήτως έκβασης".

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και για αυτόν τον γύρο της διαπραγμάτευσης και επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν. Η τεχνική συζήτηση σε επίπεδο BG, έχει τελειώσει οριστικώς (παρά την δήλωση Juncker, πώς πρώτα θα ολοκληρωθεί η τεχνική συζήτηση και μετά θα συνεχιστεί η πολιτική) καθώς και ότι τινές εκ του κυβερνητικού κλιμακίου που θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, "θα μείνουν στα μετόπισθεν. Δεν θα συναντηθούν όλοι με όλους".

Παρόντες εκπρόσωποι όλων των Θεσμών

Επικαλούμενο καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει πως στη συνάντηση θα είναι παρόντες εκπρόσωποι από όλους τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές δε θέλησαν να υπεισέλθουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση.